Antena 3 CNN Externe SUA condamnă Siria pentru transferul de arme către Hezbollah

SUA condamnă Siria pentru transferul de arme către Hezbollah

SUA condamnă Siria pentru transferul de arme către Hezbollah
Sursa foto: hezbollah
21 Apr 2010   •   01:50

Statele Unite au convocat un diplomat sirian şi au cerut încetarea "imediată" a transferului de arme către Hezbollah, criticând aceste transporturi ca fiind un impediment în calea păcii.

"Cel mai înalt în grad diplomat sirian prezent acum la Washington, şeful adjunct al misiunii Zouheir Jabbour, a fost convocat la Departamentul de Stat pentru a analiza comportamentul provocator ce priveşte transferul potenţial de arme către Hezbollah," arăta adjunctul purtătorului de cuvânt al departamentului, Gordon Duguid .
El arăra că SUA condamnă transferul de oricare arme, "în special sistemele de rachete balistice precum Scud, din Siria spre Hezbollah."
"Cerem o încetare imediată a oricărui transfer de arme către Hezbollah şi alte organizaţii teroriste din regiune" .
"Desemnarea Siriei ca sponsor al terorismului are legătură directă cu sprijinul său pentru grupurile teroriste precum Hezbollah."
Conflictul diplomatic este foarte probabil să pună punct campaniei administraţiei Obama, veche de un an, de a angaja discuţii cu Siria, fost duşman al SUA, şi să impulsioneze pacea arabo-israeliană, în special între Israel şi palestinieni.
Senatorul american John Kerry, preşedinte al Comisiei de relaţii externe a Senatului SUA, a vizitat Damasc pe 1 aprilie şi după întâlnirea cu preşedintele Bashar al-Assad el a descris Siria ca fiind "un jucător esenţial în aducerea păcii şi stabilităţii din regiune."
Obama a numit în februarie primul ambasador american în Damasc în cinci ani. Senatorul a aprobat numirea lui Robert Ford pe acest ambasador săptămâna trecută.
O zi mai târziu însă, Washington şi-a exprimat îngrijorarea pentru o posibilă vânzare a Siriei de rachete Scud către militanţii Hezbollah, avertizând că supune Libanului unui "risc important ."

Duguid a avertizat că transferul de arme "poate avea doar efect destabilizator în regiune şi ar prezenta o ameninţare imediată atât la securitate Israelului şi la suveranitatea Libanului."

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close