Antena 3 CNN Externe Statele Unite ale Americii pun condiții pentru ridicarea vizelor pentru români

Statele Unite ale Americii pun condiții pentru ridicarea vizelor pentru români

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că românii mai au de îndeplinit o simgură condiție pentru a primi acces în programul Visa Waiver. În prezent, 40 de state beneficiază de renunţare la obligativitatea vizelor.

Statele Unite ale Americii pun condiții pentru ridicarea vizelor pentru români
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe
de Cerasela Stafie    |    09 Noi 2021   •   10:15

Statele Unite ale Americii iau în considerare adăugarea a încă patru țări în programul care permite accesul în țară fără fize, între care și România, a anunţat, recent, secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.

Bogdan Aurescu se află într-o vizită oficială la Washington și a anunțat că accesul țării noastre în Visa Waiver este unul dintre subiectele de discuție cu omologul său american, secretarul de stat Antony Blinken.

Pentru a putea intra în respectivul program, o țară trebuie să îndeplinească condiții legate de securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în sectorul imigraţiei, și combaterea terorismului. În plus, rata de refuzare a acordării acestor vize temporare trebuie să fie sub 3%.

În prezent, aproximativ 10% dintre români se lovesc de un refuz la momentul analizării aplicației lor. Bogdan Aurescu a anunțat că aceasta este singura condiție pe care țara noastră mai trebuie s-o îndeplinească.

”România mai trebuie să o îndeplinească, e vorba de o rată de refuz care să nu depăşească 3%. Ori în momentul de faţă suntem pe anul fiscal 2020, nu avem datele pentru anul fiscal american în curs, suntem la un procent de 10,14%. E nevoie de această campanie de conştientizare publică pe care ne dorim să o demarăm, dar pe care nu am putut să o declanşăm până acum pentru că am vrut să cunoaştem exact care sunt aceste motive ale respingerii cererilor de viză”, a mai declarat Bogdan Aurescu. 

În acest sens, șeful diplomației române a transmis că aceste informații trebuie să fie cunoscute de români, iar cei care nu se încadrează să nu aplice, pentru a scădea rata de refuzare: ”avem nevoie de sprijinul părţii americane, că până la urmă este vorba de un obiectiv comun, aşa cum este el trecut şi în declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI din 2011 şi reiterată în toate discuţiile pe care România le-a avut la cel mai înalt nivel, şi pentru asta avem nevoie să cunoaştem exact care sunt motivele care duc la respingerea anumitor cereri pe care unii cetăţeni români le fac pentru această viză de scurtă şedere. (…)

”Este nevoie de conştientizare publică în aşa fel încât cei care aplică pentru o astfel de viză, dacă nu îndeplinesc condiţiile pe care autorităţile americane le cer şi le verifică în fiecare caz în parte, să nu aplice, pentru că este evident că cererea va fi respinsă,” a adăugat acesta.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a obține o viză pentru America

Potrivit legislației americane, oamenii care aplică pentru acest program trebuie să demonstreze că nu intenționează să emigreze în SUA. Secţiunea 214 (b) a Legii pentru Imigrare şi Naţionalitate arată că „toţi solicitanţii de viză temporară sunt consideraţi potenţiali imigranţi până când, în momentul solicitării vizei, aceştia demonstrează ofiţerului consular că nu au intenţia să emigreze în SUA”. 

În acest sens, toți cei care aplică pentru o viză temporară trebuie să dovedească că au legături puternice cu alt stat. Acestea pot fi reprezentate de proprietăți mobiliare sau imobiliare, legaturi de familie sau un loc de muncă stabil. Educația și alți factori sociali pot fi și ei luați în considerare.

Totodată, solicitanții pot să prezinte documente doveditoare ale ”legături” cu țara de naționalitate. Cel mai important aspect este, însă, sinceritatea cu care oamenii răspund întrebărilor.

Cei ce au fost refuzați inițial, mai pot aplica pentru viza temporară o singură dată, dacă consideră că situația lor s-a îmbunătățit și vor putea dovedi că nu intenționează să emigreze în SUA.

 

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close