Antena 3 CNN Externe SUA fac apel la o detensionare a situaţiei din Fâşia Gaza

SUA fac apel la o detensionare a situaţiei din Fâşia Gaza

SUA fac apel la o detensionare a situaţiei din Fâşia Gaza
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
17 Noi 2012   •   10:51

Preşedintele american Barack Obama a vorbit vineri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele egiptean Mohamed Morsi, îndemnând din nou la o "dezescaladare" a tensiunilor în Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.
   
Obama a reiterat susţinerea Statelor Unite faţă de Israel şi a dreptului său de a se apăra, într-o convorbire la telefon cu Benjamin Netanyahu despre situaţia din Fâşia Gaza, unde violenţele au fost reluate începând de miercuri. Potrivit Casei Albe, Netanyahu l-a sunat pe Obama.
   
"Preşedintele a reiterat susţinerea Statelor Unite faţă de dreptul Israelului de a se apăra şi şi-a exprimat regretul faţă de pierderea de vieţi în rândul civililor israelieni şi palestinieni", a anunţat Executivul american într-un comunicat despre această conversaţie.
   
Cei doi au discutat totodată despre "opţiuni în vederea unei dezescaladări a situaţiei", se mai precizează în comunicat, care nu oferă detalii suplimentare.
   
Obama l-a sunat vineri pe omologul său egiptean Mohamed Morsi pentru a-l felicita pentru eforturile pe care le depune în vederea detensionării situaţiei, exprimându-şi speranţa ca acestea să aducă rezultate, potrivit Casei Albe.
   
Preşedintele "a subliniat importanţa soluţionării situaţiei cât mai rapid posibil, în vederea restabilirii liniştii şi împiedicării pierderii de vieţi".
   
Comandantul operaţiunilor militare Hamas Ahmad Jaabari a fost ucis miercuri în Fâşia Gaza de un raid al armatei israeliene, care a lansat o operaţiune, "Pilon al Apărării", împotriva unor grupări înarmate pe acest teritoriu palestinian.
   
Pe de altă parte, Obama a dicutat la telefon, tot vineri, şi cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, cei doi aliţai exprimându-şi "îngrijorarea cu privire la pericolele pe care le riscă civilii din ambele tabere şi dorinţa ca violenţele să înceteze", a precizat Executivul american într-un comunicat.
   
Cei doi au apreciat că violenţele dintre Israel şi palestinieni "ameninţă perspectivele unei păci durabile", a anunţat Casa Albă. "Preşedintele (american) şi premierul (turc) sunt de acord asupra faptului că spirala violenţei ameninţă perspectivele unei păci durabile în regiune", iar Obama şi-a "luat angajamentul avansării către obiectivul unei păci în Orientul Mijlociu", potrivit aceleiaşi surse.
   
Anterior, Erdogan, care întreţine relaţii strânse cu Obama şi care s-a distanţat de Israel începând din 2010, a acuzat liderii israelieni că au ordonat o ofensivă împotriva unor grupări înarmate în Fâşia Gaza în scop electoral, odată cu apropierea alegerilor legislative, în ianuarie.
   
"Şi de această dată se află în ajunul alegerilor!", a exclamat Erdogan, citat de agenţia Anatolia, subliniind că operaţiunea "Plumb Topit", efectuată de armata israeliană în perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 în Fîşia Gaza a avut loc cu puţin timp înainte de alegeri.
   
"Guvernul turc este alături de fraţii noştri din Gaza şi de cauza lor justă", a continuat şeful Guvernului turc.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close