x close

SUA negociază cu forțele kurde din Siria. Turcia se teme de apariția unei noi unități teritoriale

05 Sep 2016   •   20:09
SUA negociază cu forțele kurde din Siria. Turcia se teme de apariția unei noi unități teritoriale

Emisarul preşedintelui american pentru coaliţia antijihadistă, Brett McGurk, s-a întâlnit săptămâna trecută în Siria cu reprezentanţi ai forţelor kurde aliate, după tensiunile provocate de intervenţia turcă în ţara aflată în război, a anunţat luni un oficial al Departamentului de Stat al SUA, relatează AFP. 

Washingtonul se află într-o situaţie complicată după ce Turcia, un partener şi aliat al NATO, a lansat o ofensivă terestră în Siria împotriva grupării jihadiste SI şi a miliţiilor kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), sprijinite de Statele Unite ale Americii în lupta lor împotriva SI, însă considerate de Ankara o grupare "teroristă". 

Brett McGurk s-a întâlnit cu membri ai Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi condusă de YPG, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 

FDS i-a alungat recent pe jihadiştii SI din oraşul sirian Minbej (nord), stârnind temerile Ankarei de a-i vedea pe kurzii sirieni creând o unitate teritorială autonomă de-a lungul frontierei sale. 

Potrivit purtătorului de cuvânt american, McGurk a reiterat angajamentul "continuu al SUA de a sprijini FDS în lupta împotriva SI", însă a subliniat "necesitatea (ca FDS) să-şi respecte cu stricteţe angajamentele", referindu-se la cererile repetate ale Turciei de retragere a kurzilor la est de Eufrat.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

Siria kurzi Statele Unite negocieri
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati