Antena 3 CNN Externe SUA negociază cu forțele kurde din Siria. Turcia se teme de apariția unei noi unități teritoriale

SUA negociază cu forțele kurde din Siria. Turcia se teme de apariția unei noi unități teritoriale

SUA negociază cu forțele kurde din Siria. Turcia se teme de apariția unei noi unități teritoriale
05 Sep 2016   •   20:09

Emisarul preşedintelui american pentru coaliţia antijihadistă, Brett McGurk, s-a întâlnit săptămâna trecută în Siria cu reprezentanţi ai forţelor kurde aliate, după tensiunile provocate de intervenţia turcă în ţara aflată în război, a anunţat luni un oficial al Departamentului de Stat al SUA, relatează AFP. 

Washingtonul se află într-o situaţie complicată după ce Turcia, un partener şi aliat al NATO, a lansat o ofensivă terestră în Siria împotriva grupării jihadiste SI şi a miliţiilor kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), sprijinite de Statele Unite ale Americii în lupta lor împotriva SI, însă considerate de Ankara o grupare "teroristă". 

Brett McGurk s-a întâlnit cu membri ai Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi condusă de YPG, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. 

FDS i-a alungat recent pe jihadiştii SI din oraşul sirian Minbej (nord), stârnind temerile Ankarei de a-i vedea pe kurzii sirieni creând o unitate teritorială autonomă de-a lungul frontierei sale. 

Potrivit purtătorului de cuvânt american, McGurk a reiterat angajamentul "continuu al SUA de a sprijini FDS în lupta împotriva SI", însă a subliniat "necesitatea (ca FDS) să-şi respecte cu stricteţe angajamentele", referindu-se la cererile repetate ale Turciei de retragere a kurzilor la est de Eufrat.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Siria kurzi negocieri
Parteneri
Gestul șocant făcut ucigașul Mirelei. S-a întâlnit cu sora ei
x close