Antena 3 CNN Externe SUA va acorda 3 miliarde dolari despăgubiri indienilor americani

SUA va acorda 3 miliarde dolari despăgubiri indienilor americani

SUA va acorda 3 miliarde dolari despăgubiri indienilor americani
Sursa foto: indieni americani
10 Dec 2009   •   20:44

Administraţia Obama s-a oferit să cheltuiască 3 miliarde de dolari pentru a închide un lung proces cu triburile de nativi americani, ce acuză că au fost privaţi de drepturile lor la o cotă din concesiunile pentru petro, gaze sau agricultură pe o durată de peste un secol.
Dacă este aprobat Congres şi tribunale, acordul ar fi cea mai mare despăgubire a guvernului american pentru indieni, depăşind totalul combinat al tuturor acordurilor anterioare.
Preşedintele Obama arăta că o rezolvare a cazului, cunoscut ca fiind dosarul Cobell vs. Salazar, este un pas important în reconcilierea de decenii de animozitate între triburile indiene şi guvernul federal.

Conform acordului, Departemanetul de Interne va distribui 1,4 miliarde dolari unui număr de peste 300.000 de membri ai triburilor de nativi americani. De asemenea, alte 2 miliarde dolari vor fi folosiţi pentru a răscumpăra şi consolida pământurile tribale divizate în generaţiile anterioare. Schema va permite indivizilor din trib să primească bani pentru pământul divizat între numeroşii membri de familie şi să îl readucă sub controlul tribului.
Acordul va acorda fiecărui membru de trib un cec de 1000 de dolari cu plăţi suplimentare ce vor fi calculate ulterior conform unui formule complicate, în funcţie de o serie de factori.
Mulţi membri ai triburilor vor primi bani pentru parcele ce sunt deţinute uneori de 100 de membri ai unei familii, pentru a consolida pământul tribului şi a-l face mai uşor de manageriat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: despagubire
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close