Antena 3 CNN Externe Suedia se alătură Danemarcei și Norvegiei și renunță la majoritatea restricțiilor anti-COVID. Nu se mai cere certificatul verde la intrarea în țară

Suedia se alătură Danemarcei și Norvegiei și renunță la majoritatea restricțiilor anti-COVID. Nu se mai cere certificatul verde la intrarea în țară

Suedia s-a alăturat Danemarcei și Norvegiei, ridicând, de miercuri, majoritatea restricțiilor anti-COVID. Turiștii nu mai au nevoie de certificat verde la intrarea în țară, iar testarea în masă a fost și ea suspendată.

Suedia se alătură Danemarcei și Norvegiei și renunță la majoritatea restricțiilor anti-COVID. Nu se mai cere certificatul verde la intrarea în țară
Sursa foto: Getty Images/ Kiran Ridley
de Cerasela Stafie    |    09 Feb 2022   •   17:40

Suedia își ridică aproape toate restricțiile anti-Covid de miercuri, pe măsură ce pandemia intră în ceea ce este descrisă ca o ”nouă fază”, dominată de varianta Omicron, foarte contagioasă, dar aparent mai puțin severă.

Printre modificări, barurile și restaurantele își vor putea desfășura activitatea până la ora 23:00, iar regulile privind adunările publice vor fi relaxate.

De asemenea, sunt eliminate cerințele pentru permisele de vaccinare la intrarea în locurile publice, la fel și recomandarea de a purta mască de protecție în transportul public în perioadele aglomerate.

”Pandemia nu s-a încheiat, dar intrăm într-o fază cu totul nouă, cunoștințele s-au îmbunătățit, mai multe studii arată că Omicron duce la o boală mai puțin severă”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson săptămâna trecută, în timp ce a anunțat schimbările, potrivit Euronews.

Chiar dacă varianta Omicron a provocat o creștere a infecțiilor, aceasta nu s-a tradus într-o creștere a spitalizărilor pentru forme severe de boală, într-o țară în care populația este vaccinată pe scară largă. Peste 83% din populația de peste 12 ani a primit până în prezent două doze de vaccin și puțin sub 50% a primit trei doze.

”Evaluarea generală arată că putem începe să revenim la normal”, dar guvernul ”va continua să fie vigilent cu privire la evoluția pandemiei”, a declarat ministrul Sănătății, Lena Hallengren.

Revenirea la locul de muncă va fi graduală, la fel ca și predarea față în față la învățământul superior. Recomandarea de a sta acasă pentru persoanele care prezintă simptome de COVID rămâne în vigoare.

Guvernul a anunțat săptămâna aceasta că restricțiile privind călătoriile din restul UE, Spațiul Economic European și țările nordice vor fi ridicate de miercuri. Restricțiile de călătorie din restul lumii urmează să expire la sfârșitul lunii martie.

Unele recomandări rămân în vigoare pentru cei nevaccinați, cum ar fi evitarea aglomerației în interior.

Săptămâna trecută, Danemarca a devenit prima țară din UE care a ridicat aproape toate restricțiile legate de coronavirus.

A fost urmată rapid de Norvegia, unde premierul Jonas Gahr Store a spus că societatea trebuie să ”trăiască cu” virusul.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close