Antena 3 CNN Externe Sute de mii de ouă contaminate cu o substanţă toxică au fost retrase de pe piață

Sute de mii de ouă contaminate cu o substanţă toxică au fost retrase de pe piață

Sute de mii de ouă contaminate cu o substanţă toxică au fost retrase de pe piață
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    03 Aug 2017   •   20:33

Germania s-a mobilizat joi pentru a înăbuşi din faşă o criză alimentară, retrăgând de pe piaţă sute de mii de ouă contaminate cu o substanţă toxică, fipronil, şi importate în principal din Olanda, relatează AFP. 

Lanţurile germane de supermarketuri, de la Lidl la Rewe, au pus capăt comercializării ouălor infectate. Un sistem de codificare alfanumerică permite identificarea loturilor care trebuie retrase din rafturi. Consumatorii care au cumpărat ouă din loturile în cauză înainte ca ele să fie retrase de la vânzare sunt invitaţi să consulte portalul www.lebensmittelwarnung.de pentru a vedea dacă ele sunt sau nu sigure pentru consum. 

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. 

Această moleculă, utilizată în mod obişnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. 

În mare cantitate, fipronilul este considerat „moderat toxic” pentru om de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). El este periculos pentru rinichi, ficat şi tiroidă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: oua
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close