Antena 3 CNN Externe Talibanii vor să-i ajute pe afganii care au fugit în Turcia să se întoarcă acasă

Talibanii vor să-i ajute pe afganii care au fugit în Turcia să se întoarcă acasă

Liderii talibani spun că vor face tot ce pot pentru a ajuta miganții afgani care au fugit în Turcia să se întoarcă acasă, dacă vor, a declarat ministrul de externe taliban, adăugând că ambele părți poartă discuții pentru a preveni un alt ”val de migranți”

Talibanii vor să-i ajute pe afganii care au fugit în Turcia să se întoarcă acasă
Sursa foto: Twitter/Reuters
de Alexandra Ionescu    |    14 Oct 2021   •   22:53

Turcia  găzduiește patru milioane de migranți, în majoritate sirieni, și s-a văzut în fața unui exod de afgani, după preluarea puterii talibane în Afganistan. Liderii turci au precizat că nu vor tolera un nou val.

Turcia, membru NATO, și-a păstrat ambasada din Kabul după ce țările vestice și le-au retras pe ale lor, odată cu căderea guvernului afgan susținut de SUA.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de externe a spus că va vizita Kabulul, va discuta problema migrației, ajutorul umanitar, și problemele economice cu o delegație afgană condusă de Amir Khan Muttaqi, ministrul de externe taliban.

”Le-am spus iar că trebuie să fie inclusivi pentru unitatea țării. Au venit către noi cu cereri de ajutor și investiții.

Avem un număr de migranți afgani. Unii dintre ei vor să se întoarcă în Afganistan. Liderii talibanii spun... că vor oferi suport ca aceștia să poată reveni acasă, dar am discutat și ce putem face pentru a preveni un nou val de migranți”, a spus Cavusoglu.

El a adăugat că a menționat recomandările Turciei vizavi de drepturile femeilor, și accesul acestora la educație.

Luni, Muttaqi a făcut apel la întărirea relațiilor internaționale, dar a evitat să își ia orice fel de angajament în ceea ce privește educația fetelor, în ciuda cererilor internaționale de a permite copiilor afgani să se întoarcă la școală.

Noua administrație a fost criticată pentru abordarea în ceea ce privește educația fetelor.

Liderii talibani au spus că nu vor repeta istoria anteriorului guvern condus de ei, care le interzicea educația femeilor, și nu le permitea acestora să iasă pe stradă fără un bărbat din familia lor. 

 

×
Subiecte în articol: talibai Afganistan turcia migranti
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close