Antena 3 CNN Externe Tensiunea crește în Cipru. Parlamentul acceptă impozitarea cu 20% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro

Tensiunea crește în Cipru. Parlamentul acceptă impozitarea cu 20% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro

Tensiunea crește în Cipru. Parlamentul acceptă impozitarea cu 20% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
23 Mar 2013   •   22:08
Cipru accepta impozitarea cu 20% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro. Nicosia s-a trezit in aceasta dimineata cu arborii trasi pe trotuar din cauza furtunii care a lovit capitala peste noapte. Adevarata furtuna care ii preocupa pe ciprioti este cea care planeaza inca asupra bancilor: Parlamentul a aprobat ieri, vineri 22 martie, lichidarea bancii Laiki si a dat unda verde controlului capitalelor necesare pentru a evita ca panica bancara sa se prinda de insula in zilele care urmeaza, cand vor ramane cateva banci.
 
Parlamentarii se pregatesc de asemenea sa voteze astazi sau maine o impozitare cu 20% a impozitelor clientilor bancii din Cipru care au in cont peste 100.000 de euro, cea mai importanta banca din tara cu cele ma mari active. Inspectorii bancii (UE, FMI si BCE) s-au reunit cu Sarris in cursul diminetii, dand aprobarea pentru taxa guvernului, o reusita a planului B, conform pesurse.ro.
 
In realitate, planul B seamana foarte tare cu planul A.Duparefuzarea impozitarii depozitelor cerute de Bruxelles si Berlin, deputatii minusculei insule mediterane vor fi nevoiti sa se pronunte asupra unui pachet de masuri care include o pedeapsa pentru deponenti,lasandu-i totusi liberi pe cei care detin mai putin de 100.000 de euro. Presedintele Ciprului va zbura la Bruxelles pentru a participa maine la Eurogrupul care va aborda ultimul episod al crizei euro. 
 
Guvernantii ciprioti ar trebui sa inceapa sa se decida intre o impozitare care va afecta doar Banca din Cipru -restructurarea altei entitati cu probleme, Liki, s-a aprobat deja vineri-sau a intregii banci.
 
Se estimeaza ca celor 68 de miliarde de euro, cei care asigura bancile pentru a prinde curaj, in jur de 38 de miliarde de euro vor depasi cantitatea, in teorie, garantata de normele europene.
 
Daca deponentii bancii din Cipru spera nerabdatori sa afle ce se va intampla cu banii lor, cei care detin conturi in banca Laiki-cea de-a doua entitate bancara a tarii,al carei nume oficial este Banca Populara-deja stiu sentinta.In noaptea de vineri spre sambata, la miezul noptii,Parlamentul si-a dat acordul diviziunii entitatii unei banci bune, care va ingloba deponentii mai modesti si impruturile atat sanatoase cat si daunatoare, cu aveti mari si cu activele cele mai toxice. In afara restructurarii Laiki, Parlamentul a aprobat infiintarea unui fond de solidaritate care ar conta pe bunurile Statului si ale Bisericii Ortodoxe, dar si al controlului capitalului, ceea ce de fapt nu face decat sa largeasca "tarcul de copii" in care se afla Cipru pana nimeni nu stie cand.Vicepresedintele partidului conservator aflat la putere, s-a scuzat in fata tarii pentru ceea ce el si colegii sai tocmai au decis: "Toti avem parte de vina", recunoaste acesta.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close