Antena 3 CNN Externe Tensiuni între Ungaria și Ucraina: reacția Kievului după ce Budapesta a spus că plătește gazul rusesc în ruble

Tensiuni între Ungaria și Ucraina: reacția Kievului după ce Budapesta a spus că plătește gazul rusesc în ruble

Tensiunile dintre Ucraina și Ungaria rămân ridicate. Ministrul de Externe al Ucrainei descrie disponibilitatea Ungariei de a plăti pentru gazul rusesc în ruble drept ”un act neprietenos”, în timp ce omologul său ungur Péter Szijjártó a spus că țara sa a primit miercuri combustibilul pentru centralele nucleare din Rusia.

Tensiuni între Ungaria și Ucraina: reacția Kievului după ce Budapesta a spus că plătește gazul rusesc în ruble
Sursa foto: Colaj/ Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    07 Apr 2022   •   11:39

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat în această dimineață că vede dorința Ungariei de a plăti pentru gazul rusesc în ruble un ”act neprietenos”. Ucraina a mai spus că poziția Ungariei față de acuzațiile de atrocități rusești întărește sentimentul de impunitate cu privire la Rusia și o încurajează ”să comită noi atrocități împotriva ucrainenilor”.

”Dacă Ungaria dorește cu adevărat să ajute la încheierea războiului, iată cum să o facă: nu mai distrugeți unitatea în UE, sprijiniți noi sancțiuni anti-ruse, acordați asistență militară Ucrainei și nu creați surse suplimentare de finanțare pentru mașinăria militară a Rusiei. Niciodată nu este prea târziu pentru a ajunge pe partea dreaptă a istoriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

La rândul lui, ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a confirmat că a primit combustibilul pentru centralele nucleare din Ungaria prin aer din Rusia. Atacul rusesc asupra Ucrainei a făcut imposibile transporturile pe calea ferată, scrie Reuters.

El a reafirmat că Ungaria nu sprijină propunerile de sancțiuni energetice europene împotriva Rusiei. El a adăugat că impunerea oricăror sancțiuni asupra activităților legate de energia nucleară ar fi, de asemenea, o ”linie roșie” pentru Ungaria.

În ultimele zile a existat o tensiune tot mai mare între Ungaria și Ucraina. Viktor Orbán l-a descris pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski drept unul dintre inamicii pe care i-a ”depășit” cu victoria sa electorală în weekend. La rândul său, Zelenski a spus că lui Orbán îi este frică de Moscova și trebuie să aleagă între Rusia și ”lumea cealaltă”.

Cele două țări împart aproximativ 135 kilometri de graniță.

×
Subiecte în articol: Ucraina tensiuni
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close