Antena 3 CNN Externe The Guardian: Ponta, dispus "să coabiteze" cu Băsescu dacă acesta respectă Constituţia

The Guardian: Ponta, dispus "să coabiteze" cu Băsescu dacă acesta respectă Constituţia

The Guardian: Ponta, dispus "să coabiteze" cu Băsescu dacă acesta respectă Constituţia
Sursa foto: Foto: Mediafax
14 Aug 2012   •   21:05

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că este dispus "să coabiteze" cu preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituţia, apreciind că, după 20 de ani de "timp pierdut", criza politică din România se apropie de final, scrie Mediafax.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politică ce afectează România din mai se apropie de soluţionare, punând capăt la ceea ce el consideră 20 de ani de "timp pierdut", de la revoluţia care a condus la înlăturarea regimului comunist.
   
Ponta a precizat că, dacă încercarea de demitere a lui Traian Băsescu prin referendum va eşua, este pregătit să "coabiteze" cu preşedintele dacă acesta va respecta rolul conferit de Constituţie.

"Aceasta este probabil cea mai mare criză din ultimii zece ani, dar toate instituţiile, inclusiv Curtea Constituţională, Parlamentul şi Guvernul au dovedit că sunt solide şi cred că partea cea mai grea a trecut. După această vară călduroasă, vom intra într-o situaţie de normalitate şi vom dovedi că toate angajamentele noastre europene vor fi respectate", a spus Ponta, respingând acuzaţiile privind o presupusă tentativă de lovitură de stat.
   
"Este foarte clar că noua coaliţie şi noul Guvern se bucură de o largă susţinere populară. Timp de opt ani, preşedintele Băsescu şi-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv în cazul judecătorilor de la Curtea Constituţională şi al Avocatului poporului. Toate persoanele au fost numite în funcţii de Băsescu. Acum, vom reveni la un echilibru al forţelor politice", a explicat Ponta, denunţând "standardele duble" cu care ar fi fost tratat de către UE şi argumentând că Traian Băsescu nu a fost criticat niciodată pentru emiterea frecventă de ordonanţe de urgenţă.
   
"Când am preluat funcţia pe 7 mai, am fost absolut convins, cu bună credinţă, că puteam coabita cu preşedintele Băsescu, pentru că urma să îşi încheie mandatul şi nu mai poate candida pentru altul. Am ajuns la actuala criză pentru că era aproape imposibil să avem o coabitare normală", adaugă Ponta, promiţând că, în cazul în care Curtea Constituţională va decide în favoarea lui Băsescu, este pregătit încă o dată pentru "coabitare", însă în funcţie de comportamentul preşedintelui.
   
Traian Băsescu "va reveni la biroul său, iar dacă domnul Băsescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constituţie, totul va fi bine şi perfect. Dar domnul Băsescu este o personalitate foarte puternică. A fost căpitan de navă şi în ADN-ul său nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva... Trebuie doar să îşi exercite atribuţiile constituţionale, care nu sunt foarte largi", a apreciat Ponta.
   
Premierul susţine că acţiunile sale sunt justificate de susţinerea populară pe care o are, fiind necesare pentru desfiinţarea unui sistem centralizat moştenit de la Nicolae Ceauşescu.

"Este un fapt negativ pentru un tânăr român, căci acest lucru înseamnă că am pierdut 20 de ani, pentru că mulţi oameni cred că regimurile sunt foarte asemănătoare. Avem televiziuni, avem Internet, dar puterea este aceeaşi pentru că domnul Băsescu ... a ţinut totul sub controlul său - Parlamentul, Guvernul, Serviciile de informaţii, de aceea lumea este atât de entuziasmată să scape de el. Dar, ca să fiu foarte sincer, am piedut mult timp şi energie în ultimii 20 de ani, de aceea sper că ceva s-a schimbat în mod radical vara aceasta", a încheiat Victor Ponta.
   
La solicitarea The Guardian, Traian Băsescu a declarat că nu va comenta actuala criză politică înainte de o decizie a Curţii Constituţionale. Însă eurodeputatul Monica Macovei a declarat pentru ziarul britanic că Traian Băsescu este dispus la reconcilierea cu Victor Ponta. "Dar nu cred că Ponta este problema", afirmă Macovei, declarând că Ponta este supus presiunilor din partea partenerilor de coaliţie şi a preşedintelui interimar, Crin Antonescu, pentru a bloca revenirea lui Băsescu în funcţie.


×
Subiecte în articol: Victor Ponta the guardian
Parteneri
Oraşul din România cu cele mai mici facturi la energie. Secretul preţurilor mici la încălzire
x close