Antena 3 CNN Externe Trupele britanice predau controlul provinciei Basra din Irak

Trupele britanice predau controlul provinciei Basra din Irak

Trupele britanice predau controlul provinciei Basra din Irak
16 Dec 2007   •   10:11

Trupele britanice din Irak predau duminică oficial controlul provinciei Basra, din sudul ţării, un bastion al comunităţii şiite cu importante zăcăminte de petrol. Localnicii nu sunt îngrijoraţi de o eventuală escaladare a violenţei, după retragerea britanicilor, deoarece puterea reală a aparţinut, şi până acum, formaţiunilor şiite din regiune.

Predarea controlului asupra provinciei Basra simbolizează încheierea operaţiunii britanice în Irak, cea mai importantă campanie militară a Marii Britanii de la al doilea război mondial. În 2003, nu mai puţin de 46.000 de soldaţi britanici luptau, alături de americani, împotriva trupelor lui Saddam Hussein. Astăzi, în Irak se mai află doar 4.500 de militari britanici iar premierul Gordon Brown s-a angajat să le reducă numărul la 2.500 până la jumătatea anului viitor. Soldaţii sunt staţionaţi la o bază de pe aeroportul din Basra, după ce s-au retras din oraşul cu acelaşi nume, cel de-al doilea, ca mărime, din Irak.

Aproape nimeni nu regretă plecarea britanicilor: potrivit unui sondaj BBC, 86% din localnici au o opinie negativă despre prezenţa lor şi doar 2% - o opinie pozitivă. Viaţa politică locală este dominată de rivalitatea dintre trei puternice formaţiuni şiite care au convenit, însă, să nu recurgă la forţă pentru a-şi soluţiona disputele.

Nivelul violenţei a scăzut considerabil şi în zonele controlate de americani, dar situaţia rămâne tensionată. Statele Unite se bazează, pentru restabilirea ordinii, pe ajutorul unor miliţii sunnite care au renunţat la insurgenţă şi i-au îndepărtat pe aliaţii reţelei al-Qaida. Acum, însă, aceste grupări au devenit chiar ele ţinta terorismului. Ieri, cel puţin doi oameni au murit şi alţi zece au fost răniţi în explozia unei bombe, la sediul unei miliţii, într-un cartier sunit din Bagdad. Atacuri similare au făcut victime şi în alte zone.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close