Turcia a prelungit starea de urgență

18 Apr 2017   •   20:38
Turcia a prelungit starea de urgență

Parlamentul turc a aprobat marţi, la două zile după referendumul care extinde prerogativele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, prelungirea cu încă trei luni a stării de urgenţă intrate în vigoare după puciul eşuat de la mijlocul lunii iulie 2016, transmit AFP şi DPA. 

Consiliul naţional de securitate, apoi cabinetul de miniştri au aprobat luni seară prelungirea stării de urgenţă, ce urma să expire miercuri. 

Marţi, parlamentul dominat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan a validat această măsură. 

Starea de urgenţă, impusă pe 20 iulie, a mai fost prelungită în lunile octombrie şi ianuarie. 

Mai mult de 47.000 de persoane au fost arestate şi peste 100.000 concediate ori suspendate din serviciul civil sau militar în această perioadă, măsurile declanşând critici puternice din partea statelor occidentale. 

Prelungirea stării de urgenţă 'va pune în pericol suplimentar drepturile omului şi statul de drept, care au fost deja grav afectate în Turcia', a avertizat organizaţia Human Rights Watch (HRW), într-un comunicat emis înainte de reunirea parlamentului de la Ankara. 

Duminică seara, preşedintele Erdogan a revendicat victoria la referendumul privind reforma constituţională care îi acordă puteri sporite şi reduce rolul legislativului.

Sursă: Agerpres
x close