Antena 3 CNN Externe Turcia elimină postul de premier din Constituție

Turcia elimină postul de premier din Constituție

Turcia elimină postul de premier din Constituție
Sursa foto: Foto: pixabay.com
18 Noi 2016   •   08:26

Postul de prim-ministru al Turciei va fi eliminat în cadrul reformei constituţionale prevăzute pentru instaurarea unui regim prezidenţial, care ar urma să întărească prerogativele şefului statului, Recep Tayyip Erdogan, a indicat joi ministrul apelor şi pădurilor, Veysel Eroglu, citat de AFP.

'Nu va exista post de prim-ministru în noul sistem', a declarat pentru agenţia Anadolu ministrul Eroglu.

Potrivit acestuia, vor exista, în schimb, unul sau mai multe posturi de vicepreşedinte, iar 'miniştrii vor fi numiţi în afara parlamentului'. 'Sistemul va fi bazat pe separaţia între puterile executivă şi legislativă', a mai afirmat ministrul.

Conform aceleiaşi reforme constituţionale, preşedintele trebuie să provină dintr-un partid politic, aceasta fiind 'o condiţie esenţială'.

Proiectul de reformă va trebui votat de cel puţin 330 de membri ai parlamentului pentru a fi ulterior supus unui referendum 'în primăvara viitoare', a adăugat ministrul.

În luna octombrie, premierul Binali Yildirim a anunţat că reforma constituţională care va întări prerogativele prezidenţiale va fi supusă la vot în parlament 'în cel scurt timp'.

Guvernul de la Ankara a făcut din instaurarea unui regim prezidenţial una din principalele priorităţi, însă nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a trece singur acest proiect.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan turcia
Parteneri
Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână, din anul școlar 2023-2024
x close