Turcia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, la 10 ani după abolirea acestei măsuri

de M.Z.    |    12 Noi 2012   •   08:04
Turcia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, la 10 ani după abolirea acestei măsuri Foto: Mediafax/AFP

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică faptul că Ankara va analiza posibilitatea de a reintroduce pedeapsa cu moartea pentru crime privind terorismul, la un deceniu după abolirea acestei măsuri.

"Puterea (de a ierta un criminal - n.r.) îi aparţine familiei victimei, nu nouă. Trebuie să facem ajustările necesare. Pedeapsa cu moartea există în SUA, în Rusia, în China, în Japonia (...) Prin urmare, trebuie să ne reevaluăm poziţia", a declarat Erdogan pentru Anadolu, informează AFP.

Şeful Executivului turc a ridicat chestiunea unei posibile reveniri la pedeapsa capitală săptămâna trecută, când e evocat sprijinul popular pentru o astfel de măsură cu privire la liderul rebel kurd aflat în închisoare, Abdullah Ocalan.

"Astăzi, numeroase persoane sunt în favoarea unei restabiliri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, deoarece părinţii celor morţi suferă în timp ce alţii sărbătoresc mâncând kebab", a declarat el, cu referire la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi la susţinătorii acestuia.

Sugestia sa de a înscrie acest subiect pe agenda parlamentului survine în plină grevă a foamei a circa 700 de deţinuţi kurzi în închisorile turce. Ei cer îmbunătăţirea condiţiilor de încarcerare a lui Abdullah Ocalan, plasat în izolare de un an şi jumătate.

Abdullah Ocalan a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999, o pedeapsă comutată în închisoare pe viaţă în octombrie 2002 după abolirea pedepsei cu moartea de către Ankara, sub presiunea Uniunii Europene, la care Turcia vrea să adere.
Parteneri
x close