Antena 3 CNN Externe Turcia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, la 10 ani după abolirea acestei măsuri

Turcia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, la 10 ani după abolirea acestei măsuri

Turcia vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea, la 10 ani după abolirea acestei măsuri
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    12 Noi 2012   •   08:04

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică faptul că Ankara va analiza posibilitatea de a reintroduce pedeapsa cu moartea pentru crime privind terorismul, la un deceniu după abolirea acestei măsuri.

"Puterea (de a ierta un criminal - n.r.) îi aparţine familiei victimei, nu nouă. Trebuie să facem ajustările necesare. Pedeapsa cu moartea există în SUA, în Rusia, în China, în Japonia (...) Prin urmare, trebuie să ne reevaluăm poziţia", a declarat Erdogan pentru Anadolu, informează AFP.

Şeful Executivului turc a ridicat chestiunea unei posibile reveniri la pedeapsa capitală săptămâna trecută, când e evocat sprijinul popular pentru o astfel de măsură cu privire la liderul rebel kurd aflat în închisoare, Abdullah Ocalan.

"Astăzi, numeroase persoane sunt în favoarea unei restabiliri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, deoarece părinţii celor morţi suferă în timp ce alţii sărbătoresc mâncând kebab", a declarat el, cu referire la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi la susţinătorii acestuia.

Sugestia sa de a înscrie acest subiect pe agenda parlamentului survine în plină grevă a foamei a circa 700 de deţinuţi kurzi în închisorile turce. Ei cer îmbunătăţirea condiţiilor de încarcerare a lui Abdullah Ocalan, plasat în izolare de un an şi jumătate.

Abdullah Ocalan a fost arestat şi condamnat la moarte pentru trădare în 1999, o pedeapsă comutată în închisoare pe viaţă în octombrie 2002 după abolirea pedepsei cu moartea de către Ankara, sub presiunea Uniunii Europene, la care Turcia vrea să adere.




×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close