Antena 3 CNN Externe U.E. şi-a retras personalul din nordul provinciei Kosovo

U.E. şi-a retras personalul din nordul provinciei Kosovo

U.E. şi-a retras personalul din nordul provinciei Kosovo
24 Feb 2008   •   09:33

Uniunea Europeană şi-a retras, din motive de securitate, personalul, din partea de nord a provinciei Kosovo, locuită de sârbi şi rămasă sub autoritatea Belgradului. De la proclamarea independenţei, în zonă au avut loc, zilnic, manifestaţii de protest, care au dus şi la incidente violente. O misiune a Uniunii Europene urmează să preia, de la ONU, supravegherea instituţiilor din Kosovo. Deocamdată, însă, Uniunea şi-a retras funcţionarii din zonele controlate de sârbi. Şeful misiunii subliniază că decizia nu prevesteşte o nouă secesiune, între albanezi şi sârbi.

"Doresc să fac apel la sârbii din Kosovo să fie generoşi, să întoarcă pagina şi să privească înainte spre o colaborare cu noi, pentru că, aşa cum am mai spus, munca noastră şi proiectul pe care sperăm să-l realizăm cu guvernul din Kosovo vor fi de mare folos comunităţii sârbe", a declarat Pieter Feith, şeful misiunii ONU din Kosovo. Sârbii refuză, însă, să trăiască în noul stat controlat de albanezi.

Mii de studenţi sârbi au ieşit şi sâmbătă în stradă la Kosovska Mitroviţa. Ei au marcat, ca în fiecare zi, ora 12 şi 44 de minute, o aluzie la numărul rezoluţiei ONU care garantează integritatea teritorială a Serbiei. Pe lângă drapelele sârbeşti, manifestanţii arborau şi steaguri ale Rusiei, Greciei, României şi altor ţări care n-au recunoscut independenţa din Kosovo.

Proteste au avut loc şi în enclavele mai mici, unde sârbii trăiesc sub protecţia forţelor ONU. Localnicii de aici sunt şi mai înverşunaţi şi îşi pun speranţa în Rusia. Demonstraţii în sprijinul sârbilor au avut loc, de asemenea, în Grecia, dar şi la Zurich şi Strasbourg. Forţele NATO din Kosovo rămân în stare de alertă, mai ales la graniţa cu Serbia, unde două posturi de frontieră au fost incendiate după proclamarea independenţei.

Tensiunea ar putea creşte după identificarea persoanei ucise joi, în confruntările de la Belgrad. Victima este un student sârb de 21 de ani, a cărui familie s-a refugiat din Kosovo în 1999, după bombardamentele NATO.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close