Antena 3 CNN Externe Ucraina vrea să adâncească şi mai mult Canalul Bâstroe

Ucraina vrea să adâncească şi mai mult Canalul Bâstroe

Ucraina doreşte să înceapă încă de anul acesta lucrările pentru adâncirea şi mai mult a Canalului Bâstroe, astfel încât să-şi extindă rutele alternative pentru exportul cerealelor, a anunţat marţi ministrul ucrainean al infrastructurii, Iuri Vaskov, potrivit Reuters.

Ucraina vrea să adâncească şi mai mult Canalul Bâstroe
Sursa foto: captură Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   18:29

Ucraina a adâncit deja de la 3,9 metri la 6,5 metri acest canal navigabil pentru a-şi putea spori exporturile din porturile sale fluviale, după invazia rusă care i-a blocat porturile de la Marea Neagră şi numai un volum limitat de cereale a fost expediat prin aceste porturi în urma acordului cu Rusia mediat de Turcia şi de ONU.

Vorbind marţi la o conferinţă pe tema cerealelor, ministrul ucrainean menţionat a spus că noua adâncime a Canalului Bâstroe a permis accesul navelor în porturile fluviale ucrainene, dar tot nu este suficient pentru navele încărcate ce sunt nevoite să utilizeze Canalul Sulina din România, care este mai adânc, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 461. Kiev, atacat iar cu drone. Lovituri în mijlocul zilei, copiii aleargă pe străzi

Prin urmare, Ucraina doreşte să adâncească până la 7,2 metri Canalul Bâstroe, astfel încât adâncimea acestuia să fie similară cu cea a Canalului Sulina, şi intenţionează să poarte discuţii pe acest subiect cu oficialii europeni în viitorul apropiat.

România şi-a manifestat îngrijorarea că lucrările de dragare a Canalului Bâstroe pot ameninţa fauna Deltei Dunării, zonă inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi că aceste lucrări încalcă tratatele internaţionale privind protecţia mediului, aminteşte Reuters. 

×
Subiecte în articol: Ucraina Canalul Bastroe
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close