Antena 3 CNN Externe Ucraina cere coridoare umanitare în cadrul negocierilor cu Rusia

Ucraina cere coridoare umanitare în cadrul negocierilor cu Rusia

Ucraina a declarat că va cere coridoare umanitare pentru cetățenii săi în cadrul negocierilor de pace cu Rusia.

Ucraina cere coridoare umanitare în cadrul negocierilor cu Rusia
Sursa foto: Twitter/ Daily Mail Online
de Cerasela Stafie    |    03 Mar 2022   •   18:43

Este a doua săptămână de război, iar orașele ucrainene sunt înconjurate de armata rusă și bombardate. Sute de soldați ruși și civili ucraineni au fost uciși de când președintele Vladimir Putin și-a trimis trupele peste graniță, la data de 24 februarie.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că peste un milion de refugiați au părăsit țara în doar șapte zile, unul dintre cele mai rapide exoduri din istorie.

Negociatorul ucrainean Davyd Arakhamia a postat pe Facebook o fotografie cu el în timp ce se pregătea să urce la bordul unui elicopter, pentru a merge la discuțiile cu rușii. A transmis că acestea vor începe în jurul orei 16:00 (ora României), fără a dezvălui unde.

”Programul minim: coridoare umanitare”, a menționat acesta. Niciuna dintre părți nu a sugerat că se așteaptă la progrese, după ce o primă rundă de discuții desfășurată luni în Belarus nu a dus la niciun progres, scrie Reuters.

În ciuda unui plan inițial de luptă despre care țările occidentale au spus că are ca scop răsturnarea rapidă a guvernului de la Kiev, pe care Putin îl descrie drept ”naționaliști periculoși care îi amenință securitatea”, Rusia a capturat până acum un singur oraș ucrainean - portul Herson din sudul fluviului Nipro, în care au intrat tancurile rusești miercuri.

Cu forța sa de asalt oprită zile întregi pe o autostradă la nord de Kiev, Rusia și-a schimbat tactica, intensificând bombardarea marilor orașe. Porțiuni din centrul orașului Harkiv, un oraș de 1,5 milioane de locuitori, au fost transformate în moloz.

Mariupol, principalul port din estul Ucrainei, a fost înconjurat de bombardamente puternice, iar oamenii nu au apă sau energie electrică. Oficialii spun că nu pot evacua răniții. Consiliul orașului a comparat situația cu asediul Leningradului din cel de-al Doilea Război Mondial

×
Subiecte în articol: Ucraina negocieri de pace Rusia
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close