Antena 3 CNN Externe Ucraina, mai aproape de intrarea în UE. A fost semnată partea politică a Acordului de Asociere

Ucraina, mai aproape de intrarea în UE. A fost semnată partea politică a Acordului de Asociere

Ucraina, mai aproape de intrarea în UE. A fost semnată partea politică a Acordului de Asociere
Sursa foto: Foto: www.balkaninside.com
21 Mar 2014   •   11:21
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a semnat, vineri, cu liderii europeni, partea politică a Acordului de Asociere între ţara sa şi UE, aflat la originea crizei dintre Moscova şi Occident, a anunţat o sursă europeană, citată de AFP.    

Europenii manifestă astfel o susţinere puternică faţă de Ucraina, la o zi de la decizia lor de a înăspri tonul împotriva Moscovei, adăugând alte 12 nume pe lista cu personalităţile ruse şi ucrainene vizate de sancţiuni.


Semnarea acordului are loc pe fondul unei escaladări a tensiunilor între Moscova şi Occident, pe tema Crimeei.

Statele Unite au inclus pe lista persoanelor ruse cărora le-au fost îngheţate conturile colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, între care Serghei Ivanov, şeful său de cabinet.

Joi seara, liderii europeni reuniţi la Bruxelles au decis să adauge 12 ruşi şi ucraineni proruşi pe lista lor, ajungând la 33 de persoane.

Iaţeniuk a avertizat că Ucraina va răspunde "militar" oricărei tentative ruseşti de "anexare" a regiunilor din estul prorus al ţării. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a asigurat totuşi că Moscova nu va invada estul Ucrainei.

La Kiev, unde este aşteptat vineri secretarul general al ONU Ban Ki-moon, Parlementul a adoptat joi o rezoluţie ce susţine că Ucraina "nu va recunoaşte niciodată anexarea" Crimeei de către Rusia şi "nu va înceta să lupte pentru eliberarea sa".

În paralel, Moscova a anunţat că administraţia sa a început să elibereze paşapoarte ruseşti în Crimeea.

Între timp, procesul de alipire a Crimeei la Rusia aproape că s-a terminat: Duma a ratificat joi tratatul semnat marţi de Putin cu liderii proruşi ai peninsulei. Deputaţii au adoptat şi o lege constituţională pentru încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federaţiilor (Camera superioară) va examina cele două texte vineri.



×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina Crimeea
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close