Antena 3 CNN Externe Un cântăreţ polonez ar putea ajunge la închisoare pentru că a rupt o Biblie în timpul unui concert

Un cântăreţ polonez ar putea ajunge la închisoare pentru că a rupt o Biblie în timpul unui concert

Un cântăreţ polonez ar putea ajunge la închisoare pentru că a rupt o Biblie în timpul unui concert
de M.T.    |    31 Oct 2012   •   14:48

Curtea Supremă poloneză a deschis un caz de blasfemie împotriva cântăreţului rock Adam Darski, acuzat că a rupt o Biblie în timpul unui concert susţinut în 2007.

Deşi judecătorii au recunoscut că Darski, fondatorul trupei de heavy metal Behemoth, nu a dorit să-şi jignească publicul prin gestul său, ei consideră că purtarea sa a „ofensat sentimentele religioase” şi a încălcat legea poloneză.

În cazul în care va fi găsit vinovat, artistul riscă să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Incidentul care îl aduce pe Darski în faţa Curţii Supreme s-a petrecut în timpul unui concert susţinut pe 13 septembrie 2007, la Gdynia. În timp ce rupea Bibilia, cântăreţul a catalogat religia catolică, majoritară în Polonia, drept „cea mai criminală sectă de pe planetă”, scrie Guardian.

„Am făcut acelaşi lucru timp de doi ani în timpul acelui turneu înainte de a ajunge în Polonia. Nu am vrut să jignim pe nimeni anume, ci doar religia în care am fost crescuţi”, a declarat Tomasz Wroblewski, basistul trupei, pentru revista Decibel, preluată de sursa citată.

Darski a mai fost judecat din cauza gestului său în 2010 şi în 2011, de fiecare dată verdictul fiindu-i favorabil, însă artistul se vede acum pus în situaţia de a face faţă unui alt proces.

„Verdictul tribunalelor ar trebui respectat. Dar Biserica Catolică este imatură şi încearcă să sufoce libertatea de exprimare”, a spus acuzatul.

Apărătorul lui Darski, avocatul Jacek Potulski, a precizat că „încă încercăm să explicăm că avem de-a face cu un act artistic, care permite declaraţii şi gesturi mult mai critice şi mai radicale”.

Polonia este ţara care l-a dat pe Papa Ioan Paul al II-lea şi care reprezintă unul dintre cele mai importante centre ale religiei catolice.

În prezent, Adam Darski este prezentator în cadrul unui show tv muzical.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close