Antena 3 CNN Externe Un deputat ungar i-a cerut demisia unei colege pentru că ar avea naţionalitate israeliană

Un deputat ungar i-a cerut demisia unei colege pentru că ar avea naţionalitate israeliană

Un deputat ungar i-a cerut demisia unei colege pentru că ar avea naţionalitate israeliană
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    30 Noi 2012   •   11:09

Un deputat al partidului ungar de extremă dreapta Jobbik i-a cerut public, joi, demisia unei colege parlamentare reproşându-i că are dublă naţionalitate, ungară şi israeliană, relatează AFP.

Elod Novak a declarat, joi, în timpul unei conferinţe de presă, că este inacceptabil ca deputata partidului de opoziţie LMP Katalin Ertsey să aibă dublă naţionalitate, israeliană şi ungară, şi i-a cerut demisia.

Declaraţiile lui Novak au loc după afirmaţiile antisemite de luni ale lui Marton Gyongyosi, un alt deputat care face parte din aceeaşi formaţiune de extremă dreapta.

Gyongyosi a declarat Parlamentului că este "timpul să evalueze numărul membrilor de origine evreiască din Guvern sau Parlament, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională".

În faţa protestelor generate de aceste declaraţii, el şi-a prezentat ulterior scuze "compatrioţilor săi evrei", afirmând că declaraţiile sale nu vizează decât persoanele care au dublă naţionalitate, ungară şi israeliană.

Ulterior, colegul său din cadrul Jobbik Elod Novak le-a trimis miercuri tuturor deputaţilor ungari un e-mail în care le cere să declare public orice naţionalitate, ceea ce ar fi în interesul publicului, potrivit lui.

Ertsey i-a replicat ironic, declarând că este cetăţean israelian şi a cumpărat cetăţenia ungară. Pe această bază Novak i-a cerut demisia.

Ertsey a explicat ulterior că de fapt este cetăţean ungar şi că a reacţionat astfel pentru demonstra, prin sarcasm, absurditatea cererii lui Novak.

×
Subiecte în articol: demisie
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close