Antena 3 CNN Externe Un militar român a murit în Afganistan, în urma unei explozii

Un militar român a murit în Afganistan, în urma unei explozii

Un militar român a murit în Afganistan, în urma unei explozii
Sursa foto: Foto: mapn.ro
10 Mai 2011   •   09:33

Un român în vârstă de 28 de ani a murit, marţi, în jurul orei 06.00, în provincia Zabul din Afganistan, informează Agerpres. Este vorba de caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab".

Militarul a căzut la datorie în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, în timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor.

El a fost rănit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat şi transportat apoi de urgenţă cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru îngrijiri medicale.

În ciuda eforturile depuse de medici, caporalul Marinescu a decedat. Militarul avea 28 de ani şi nu era căsătorit.



Militarul va fi avansat în grad


Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu va fi avansat la gradul de sublocotenent post-mortem, după ce ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul respectiv, spunând că a săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.

De asemenea, ministrul Oprea a solicitat preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Cătălin-Ionel Marinescu cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
 
Teodor Atanasiu: Pericolul din Afganistan este foarte mare

Fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, a declarat la Antena 3 că dotarea militară precară a militarilor români nu este responsabilă de tragediile produse în Afganistan, ci pericolul la care sunt expuşi militarii în misiuni este foarte mare.

De asemenea, fostul ministru a menţionat faptul că inamicul militarilor NATO a avertizat cu privire la o ofensivă puternică în acest început de an.

 


Un alt militar român a murit joia trecută în Afganistan

Săptămâna trecută, un alt militar român a căzut la datorie. Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie 'Neagoe Basarab', a căzut la datorie, joi, în Provincia Zabul din Afganistan.
 
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost rănit grav, fiind evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale.


×
Subiecte în articol: militar roman mort Afganistan
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close