Antena 3 CNN Externe Un ministru combate DUR rolul femeii în societate: Maternitatea este singura "carieră" posibilă pentru femei

Un ministru combate DUR rolul femeii în societate: Maternitatea este singura "carieră" posibilă pentru femei

Un ministru combate DUR rolul femeii în societate: Maternitatea este singura "carieră" posibilă pentru femei
Sursa foto: Foto: desktopbackgroundshq.com
02 Ian 2015   •   20:20

Polemica lansată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în privinţa locului "natural" al femeilor în societate a luat o nouă amploare vineri în Turcia, după ce ministrul Sănătăţii a considerat că maternitatea este singura "carieră" posibilă pentru femei, scrie AFP.

În cursul unei vizite efectuate joi în maternităţi din Istanbul unde se născuseră copii, ministrul le-a dat câteva sfaturi mamelor. "Mamele nu trebuie să se concentreze pe altă carieră decât maternitatea. Creșterea de noi generaţii trebuie să fie în centrul preocupărilor lor", a spus Mehmet Muezzinoglu, citat de presa turcă.

Declaraţiile sale au declanşat un val de indignare pe reţelele de socializare. "Maternitatea nu este o carieră", a afirmat pe contul său de Twitter scriitoarea de succes Eli Safak. "Femeile din Turcia trebuie să decidă singure ce drum să urmeze în viaţă (nu să le fie impus de oameni politici)", a adăugat ea.

O deputată a opoziţiei, Aylin Nazliaka, i-a sugerat ministrului să se abţină de la comentarii. "Declaraţiile sale au un motiv ascuns. Scopul este să facă din femei cetăţeni de categoria a doua", a scris ea pe Twitter.

În replică, ministrul Muezzinoglu a afirmat vineri că "maternitatea nu este o carieră permisă oricui..., este o carieră indiscutabilă şi sfântă", a declarat el presei.

Preşedintele Erdogan considera în luna noiembrie egalitatea dintre femei şi bărbaţi ca fiind "împotriva naturii", subliniind că în islam rolul femeii este bine stabilit: maternitatea. Şeful statului, care militează ferm pentru ca femeile să aibă cel puţin trei copii, a comparat contracepţia cu o "trădare".

Erdogan, care a fost şef al executivului turc 11 ani înainte să fie ales președinte (în august 2014), este acuzat în mod regulat că încearcă să islamizeze societatea turcă, limitând, printre altele, drepturile femeilor, aminteşte AFP.

×
Subiecte în articol: turcia
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close