Antena 3 Externe Unul din ultimele ordine date de Barack Obama: ”Lichidați-i!”

Unul din ultimele ordine date de Barack Obama: ”Lichidați-i!”

11 Noi 2016   •   11:52
Unul din ultimele ordine date de Barack Obama: ”Lichidați-i!”
Sursa foto: Foto: Agerpres

Preşedintele american Barack Obama a dat ordin Pentagonului să îi găsească şi suprime fizic pe liderii Frontului Al-Nusra, o grupare cu legături cu Al-Qaida în Siria, pe care administraţia SUA a ignorat-o până acum în mare parte şi care se află în avangarda luptei împotriva regimului sirian, afirmă oficiali americani, conform ediţiei de vineri a cotidianului The Washington Post. 

Gruparea se autointitulează în prezent Jabhat Fatah al-Sham (Frontul pentru cucerirea Siriei) şi susţine că s-a desprins din Al-Qaida, o afirmaţie pusă sub semnul îndoielii de responsabili americani. 

Decizia de a desfăşura mai multe drone şi echipamente de culegere de informaţii împotriva grupării militante reflectă preocuparea lui Obama că aceasta transformă părţi din Siria într-o nouă bază de operaţiuni pentru Al-Qaida în vecinătatea de sud a Europei, susţin oficialii. 

Decizia subliniază măsura în care Barack Obama a ajuns să considere prioritară misiunea antiteroristă în Siria faţă de eforturile de determinare a preşedintelui Bashar al-Assad să se retragă de la putere, în condiţiile în care Al-Nusra se numără printre cele mai eficiente forţă care luptă împotriva guvernului sirian. 

Conform Washington Post, este probabil ca această tendinţă să se accelereze odată cu preluarea mandatului de preşedinte de către Donald Trump. Acesta a declarat deja că va fi şi mai agresiv decât Obama în combatarea militanţilor, o poziţie ce ar putea duce la extinderea campaniei împotriva Al-Nusra, posibil în cooperare directă cu Moscova. 

SUA au întreprins în trecut acţiuni sporadice împotriva unor membri veterani ai Al-Qaida care au migrat spre nord-vestul Siriei din Afganistan şi Pakistan pentru a se alătura Al-Nusra şi pe care oficiali americani îi suspectează că pun la cale atacuri împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor Washingtonului. 

Noul ordin emis de Obama pune la dispoziţia Comandamentului comun al operaţiunilor speciale al armatei SUA mai multă autoritate şi resurse suplimentare pentru culegerea de informaţii, vizată fiind conducerea extinsă a Al-Nusra, nu doar veterani ai Al-Qaida sau militanţi implicaţi direct în atacuri externe. 

Conform Washington Post, şefii Pentagonului au fost iniţial reticenţi să ia din resursele alocate luptei împotriva Statului Islamic. Colaboratori ai lui Obama susţin însă că acesta a devenit tot mai nemulţumit de faptul că Pentagonul şi comunitatea de informaţii nu depun eforturi suficiente pentru lichidarea liderilor Al-Nusra, date fiind avertismentele primite de preşedinte de la responsabili din domeniul antiterorismului.

×
Subiecte în articol: ordin Siria

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close