Antena 3 CNN Externe Povestea vehiculelor Pinzgauer trimise Ucrainei din Marea Britanie | Au fost retrase din producție după ce s-au dovedit vulnerabile în Afganistan

Povestea vehiculelor Pinzgauer trimise Ucrainei din Marea Britanie | Au fost retrase din producție după ce s-au dovedit vulnerabile în Afganistan

Forțele ucrainene de apărare au primit vehicule militare Pinzgauer 718.

Povestea vehiculelor Pinzgauer trimise Ucrainei din Marea Britanie | Au fost retrase din producție după ce s-au dovedit vulnerabile în Afganistan
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2022   •   12:23

Acestea ar fi fost "achiziționate din Marea Britanie de un militar ucrainean" și donate voluntarilor din apărarea teritorială, potrivit informațiilor distribuite pe contul Twitter Ukraine Weapons Tracker.

Vehiculele din familia Pinzgauer au fost dezvoltate inițial la finele anilor '60 din secolul trecut de compania austriacă Steyr-Daimler-Puch.

Au fost denumite după o rasă locală de bovine.

În anul 2000, austriecii au vândut licența de fabricație unei firme britanice.

Într-o serie de tranzacții succesive, licența a ajuns la compania BAE Systems, care a încetat producția după ce vehiculele s-au dovedit vulnerabile la minele și bombele artizanale utilizate de insurgenți în Afganistan.

Mașinile din familia Pinzgauer pot îndeplini mai multe roluri, între care vehicul de comandă, transportor de trupe, ambulanță și vehicul de remorcare.

Sunt propulsate de un motor cu 4 cilindri în line (benzină) sau cu 5 sau 6 cilindri în linie (diesel), cu o putere de 65 kW.

Pinzgauer, un vehicul folosit în războiul din Irak și importat masiv în fosta Iugosavie

Pot fi încărcate cu până la 2,5 tone de echipamente și pot transporta între 8 și 12 militari.

Modelul 718 6 x 6 (cu trei axe) poate atinge o viteză maximă de 100 de kilometri pe oră și este capabil să tracteze o masă de 5 tone pe șosea sau 1,8 tone pe teren accidentat.

Pinzgauer a fost utilizat în forțele armate a numeroase țări, între care Austria, Elveția, Marea Britanie, Thailanda, Albania și Bolivia.

Cu un preț de vânzare ce poate ajunge peste 100.000 de dolari/vehicul, Pinzgauer este considerat unul dintre cele mai bune vehicule de teren construite vreodată.

Armata SUA a cumpărat 20 de Pinzgauer cu motorizare diesel la începutul anilor '90, pentru a le folosi ca platforme de recunoaștere în profunzime.

Aceste mașini au servit în timpul războiului din Golf (1991) și în timpul războiului din Irak (2003).

Conform Wikipedia, autoritățile din fosta Iugoslavie au achiziționat aproape 4.000 de astfel de vehicule, începând din 1971.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: Pinzgauer Ucraina Afganistan
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close