
Comisia Europeană a greșit refuzând cererea jurnaliștilor de la New York Times de a publica mesajele text dintre președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, transmise în timpul pandemiei de Covid-19, a stabilit o instanță a Uniunii Europene, potrivit Politico.
Reporterii de la New York Times au cerut acces la mesajele schimbate între președinta Comisiei și șeful companiei farmaceutice, înainte de încheierea unui acord de miliarde de euro privind achiziția de vaccinuri între Pfizer și UE.
Hotărârea instanței va avea, cel mai probabil, consecințe majore asupra transparenței și responsabilității în Uniunea Europeană și reprezintă o lovitură serioasă pentru reputația Ursulei von der Leyen, notează Politico.
Anul trecut, publicația a scris că Parchetul European a preluat ancheta procurorilor belgieni care o cercetau pe Ursula von der Leyen pentru imixtiune în funcțiile publice, ștergerea unor SMS-uri, corupție și conflict de interese.
Cum a motivat instanța decizia
Decizia reprezintă o „reușită importantă în numele transparenței”, a declarat europarlamentara olandeză Raquel García Hermida-van der Walle, care participă la negocierile privind modificarea legislației ce reglementează accesul la documente, în numele grupului liberal Renew Europe. „Oamenii vor – și au dreptul – să știe cum sunt luate deciziile. Este esențial într-o democrație. Chiar și dacă aceste decizii sunt comunicate printr-un simplu mesaj text.”
Într-o declarație, Tribunalul General al UE a afirmat că Executivul european „nu a reușit să explice în mod plauzibil de ce a considerat că mesajele text schimbate în contextul achiziționării vaccinurilor împotriva Covid-19 nu conțineau informații importante... care ar trebui păstrate”.
Miza centrală a cazului este dacă mesajele text pot fi considerate documente oficiale și, în consecință, dacă sunt eligibile pentru a fi făcute publice în numele transparenței. În timp ce activiștii și numeroși observatori independenți susțin că aceste mesaje ar trebui tratate ca orice altă formă de comunicare oficială atunci când au legătură cu elaborarea de politici, Comisia Europeană a argumentat contrariul.
"Muniție politică" pentru criticii UE
„Transparența a fost întotdeauna de o importanță capitală pentru Comisie și pentru președinta von der Leyen”, a declarat instituția într-un comunicat emis după hotărâre. „Vom continua să respectăm cu strictețe cadrul juridic solid existent pentru a ne îndeplini obligațiile.” Comisia a adăugat că „va decide asupra pașilor următori”.
Cazul este complicat juridic pentru von der Leyen, nu doar pentru că ea a semnat personal cel mai mare contract de achiziție de vaccinuri al UE, ci și pentru că se află la conducerea instituției însărcinate cu aplicarea legislației europene – inclusiv a principiilor de transparență și responsabilitate. Decizia instanței împotriva sa oferă "muniție politică" numeroșilor critici ai UE și ai lui von der Leyen, mai notează Politico.
Decizia instanței vine la doar câteva luni de când von der Leyen și-a declarat public angajamentul față de standardele de transparență, eficiență și integritate în perspectiva unui al doilea mandat.