Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin nu pare dispus să facă un compromis privind Ucraina, spune un oficial SUA înainte de negocieri

Vladimir Putin nu pare dispus să facă un compromis privind Ucraina, spune un oficial SUA înainte de negocieri

Președintele rus Vladimir Putin nu pare pregătit să facă compromisuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat luni un înalt oficial american. Ucraina și Rusia se pregătesc pentru primele discuții de pace față în față în mai bine de două săptămâni.

Vladimir Putin nu pare dispus să facă un compromis privind Ucraina, spune un oficial SUA înainte de negocieri
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    28 Mar 2022   •   21:14

”Tot ce am văzut este că nu este dispus să facă compromisuri în acest moment”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, sub condiția anonimatului, după ce președintele Ucrainei a schițat o posibilă modalitate de a pune capăt crizei în weekend.

”Așadar, cât de departe mergem încercând să-i oferim rampe care subminează suveranitatea Ucrainei și deciziile pe care președintele Zelenski ar trebui să le ia, nu am o perspectivă bună”, a spus oficialul american.

Oficialii ucraineni au minimizat șansele unor reușite majore la discuțiile care vor avea loc la Istanbul, după ce președintele turc Tayyip Erdogan a vorbit duminică cu Putin.

Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru, ca parte a unui acord de pace cu Rusia. Totuși, un astfel de pact ar trebui să fie garantat de terți și supus referendumului, a spus Zelenski în declarațiile difuzate duminică.

Vorbind cu jurnaliştii ruşi într-un apel video de 90 de minute, la mai bine de o lună după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, un interviu pe care autorităţile de la Moscova l-au interzis, liderul de la Kiev a spus că niciun acord de pace nu ar fi posibil fără încetarea focului şi retragerea trupelor.

El a exclus încercarea de a recuceri prin forță tot teritoriul stăpânit de Rusia, spunând că va duce la un al treilea război mondial și a spus că dorește să ajungă la un ”compromis” cu privire la regiunea de est Donbas, deținută de forțele susținute de Rusia din 2014.

Rusia spune că desfășoară o ”operațiune militară specială” în Ucraina, cu scopul de a-și demilitariza vecinul. Ucraina și aliații săi occidentali numesc acest lucru un pretext pentru o invazie neprovocată.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close