
Studenţii străini care doresc să studieze în Statele Unite vor avea conturile de socializare verificate pentru conţinut "antiamerican", conform noilor directive emise miercuri de Departamentul de Stat care va relua procesarea cererilor. Ei vor fi obligaţi, printre altele, să pună setările de confidenţialitate ale tuturor conturilor lor la modul "public", astfel încât agenţii consulari să poată verifica conţinutul, potrivit unui oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat, sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.
"Agenţii consulari americani vor efectua o verificare completă şi amănunţită a tuturor studenţilor şi vizitatorilor care participă la un program de schimb", a spus el.
"Această verificare sporită ne va permite să ne asigurăm că toţi cei care încearcă să călătorească în ţara noastră sunt verificaţi în mod corespunzător", a adăugat oficialul.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a ordonat ambasadelor şi consulatelor la sfârşitul lunii mai să suspende programarea interviurilor pentru vizele de student în aşteptarea noilor directive privind verificarea postărilor solicitanţilor de pe reţelele de socializare.
Într-un ordin executiv emis în prima sa zi ca preşedinte, în ianuarie, Donald Trump a cerut o verificare sporită a persoanelor care intră în Statele Unite pentru a se asigura că acestea "nu nutresc atitudini ostile faţă de cetăţenii, cultura, guvernul, instituţiile sau principiile fondatoare ale acestora".
De atunci, administraţia Trump s-a angajat într-o serie de bătălii împotriva universităţilor, anulând mii de vize şi încercând să interzică Universităţii Harvard să primească studenţi străini. Rubio a revocat, în mare parte, vizele studenţilor care au condus manifestaţii critice la adresa ofensivei Israelului în Fâşia Gaza.
În aprilie, Departamentul pentru Securitate Internă a anunţat că cererile studenţilor străini vor fi verificate pentru "activitate antisemită" care ar putea duce la refuzarea vizei.
Universităţile americane atrag sute de mii de studenţi străini în fiecare an, în special chinezi şi indieni. De mai bine de un deceniu, guvernul american verifică reţelele de socializare ale persoanelor care doresc să imigreze în Statele Unite sau să obţină o carte verde.