Antena 3 CNN Externe Rudele celor 10 afgani uciși cu drona de americani la Kabul vor despăgubiri și să trăiască în SUA. "Iertarea e un cuvânt prea greu!"

Rudele celor 10 afgani uciși cu drona de americani la Kabul vor despăgubiri și să trăiască în SUA. "Iertarea e un cuvânt prea greu!"

Rudele supraviețuitoare ale familiei afgane bombardate de SUA la Kabul vor despăgubiri din partea americanilor.

Rudele celor 10 afgani uciși cu drona de americani la Kabul vor despăgubiri și să trăiască în SUA. "Iertarea e un cuvânt prea greu!"
de Adrian Iclozan    |    19 Sep 2021   •   17:05

De asemenea, ei vor ca SUA să îi primească pe teritoriul american sau să îi relocheze într-o altă țară considerată sigură

În tirul cu rachetă efectuat de forțele americane cu ajutorul unei drone au murit Zemari Ahmadi, 43 de ani, și alți nouă membri ai familiei sale, între care șapte copii (fotografia unora dintre victime, în fotomontajul următor)

SUA vizau un posibil atentator ISIS-K și au interpretat greșit activitatea bărbatului, după ce l-au supravegheat timp de mai multe ore.

O ironie tragică face ca Zemari Ahmadi să fi lucrat pentru biroul din Kabul al unei organizații umanitare cu sediul în SUA, Nutrition and Education International.

Oficialii SUA au admis că Ahmadi nu avea legături cu ISIS-K însă "păcatul" său a fost că se deplasa cu o mașină Toyota Corolla albă, model 1996, similară celei pe care o folosea un alt bărbat identificat drept terorist de serviciile americane de informații.

Armata americană și-a recunoscut greșeala și a prezentat scuze pentru uciderea civililor.

Ce vor supraviețuitorii familiei extinse a lui Zemari Ahmadi

Acum, rudele lui Zemari Ahmadi care au supraviețuit rachetei lansate de americani cer să fie despăgubite și relocate din Afganistan, relatează Daily Mail.

Samim Ahmadi, fiul vitreg în vârstă de 24 de ani al lui Zemari Ahmadi, a declarat pentru The Washington Post că "situația nu este bună în Afganistan".

"Fie în America, fie în altă țară, vrem liniște și pace pentru restul vieții. Toată lumea face greșeli. Americanii nu îi pot aduce înapoi pe cei dragi dar ne pot scoate de aici", a spus el, conform sursei citate.

Fratele lui Zemari Ahmadi, Emal, care se afla la câțiva metri de mașină când aceasta a fost lovită de racheta americană, spune că familia a trebuit să se împrumute de bani pentru a îngropa victimele.

În imaginea următoare, ruinele mașinii lovite de rachetă.

Fratele lui Zemari Ahmadi: Iertarea, un cuvânt prea greu

Emal spune că este mulțumit că Pentagonul și-a recunoscut greșeala în urma căruia fratele său a fost ucis dar că "iertarea" este un cuvânt prea greu.

Anterior tragediei din 29 august, Emal și Zemari aplicaseră pentru vizele speciale de intrare în SUA, proces deschis afganilor care au lucrat pentru forțele militare sau companiile americane din Afganistan.

Lovitura fatală a subliniat cât de urgent era pentru familia Ahmadi să plece din țară, spune Ajmal Ahmadi, un alt frate supraviețuitor al bărbatului ucis.

Ajmal spune că familia sa este îngrijorată și se simte amenințată, ca urmare a expunerii în relatării mass-media.

"Acum, toată lumea trebuie să fi aflat că am lucrat pentru străini, pentru armata afgană și serviciile afgane de informații", a subliniat el.

Fratele lui Zemari Ahmadi; Vinovații trebuie să ajungă în fața instanței de judecată

Talibanii sunt cunoscuți pentru faptul că îi vizează pe cei care au colaborat cu forțele străine, notează Daily Mail.

Însă pe supraviețuitorii familiei Ahmadi îi preocupă și problema consecințelor pentru cei răspunzători.

Ei spun că trebuie aduși în fața tribunalului comandantul care a supervizat lovitura, operatorul dronei sau oricine altcineva care avea contact vizual cu realitatea de la sol.

"Guvernul SUA trebuie să îi pedepsească pe cei care au lansat racheta. Știau și au văzut că sunt copii acolo. Îi poate aduce cineva înapoi?" acuză Emal Ahmadi (portretizat în următoarea fotografie).

În casa vizitată de Ahmadi și "marcată" drept "legătură ISIS-K" locuiește șeful local al unui ONG cu sediul în SUA

Un reporter New York Times a verificat și pista conform căreia pe traseul său în ultimele ore de viață, Zemari Ahmadi s-ar fi oprit în fața unui imobil despre care serviciile americane de informații susțin că este legat de gruparea ISIS-K.

În imobilul respectiv locuiește chiar directorul organizației Nutrition and Education International (NEI), împreună cu familia.

Directorul NEI spune că trăiește acolo de 40 de ani. "Nu avem nimic de-a face cu terorismul sau cu ISIS. Iubim America, vrem să ajungem acolo", adaugă el, precizând că a depus, la rândul său, o solicitare de relocare în SUA.

Ultimele ore din viața lui Zemari Ahmadi

În dimineața zilei de 29 august, Ahmadi a plecat din complexul rezidențial unde trăia împreună cu copiii săi, cu cei doi frați și copiii acestora.

În drum spre muncă, a luat un coleg de serviciu în mașină.

  • ora 8.52 dimineața, ora locală. Ahmadi a oprit la locuința directorului Nutrition and Education International (NEI) pentru a lua un laptop.
  • Locuința directorului era supravegheată de drone MQ-9 Reaper. Generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central american susține că există dovezi solide care leagă acest imobil de gruparea ISIS-K.
  • ora 09.05: Ahmadi ia un alt coleg de muncă în mașină.
  • ora 09.35: Ahmadi și cei doi colegi ajung la sediul NEI.
  • ora 11.22: Mașina Toyota pleacă de la sediul NEI după ce în vehicul au fost încărcate bidoane de apă.
  • ora 12.11: Ahmadi sosește la secția de poliție din Districtul 10, controlată de talinani, pentru a cere permisiunea de a distribui alimente afganilor strămutați, aflați într-un parc.
  • ora 13.27: Ahmadi revine la birou.
  • ora 15.47: Ahmadi pleacă de la locul de muncă împreună cu trei colegi pe care îi lasă la domiciliile lor între orele 16.11 și 16 39.
  • ora 16.15: Ahmadi ajunge acasă. O rachetă Hellfire îi lovește mașina în care se aflau mai mulți copii, ucigându-l pe bărbat și pe alți nouă membri ai familiei.

Foto principală: Zemari Ahmadi (dreapta) și rămășițele mașinii sale după ce a fost lovită de tirul dronei americane

 

×
Subiecte în articol: Zemari Ahmadi SUA despagubiri
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close