Antena 3 CNN International News Administrația Biden va desecretiza documente clasificate privind asasinarea lui JFK

Administrația Biden va desecretiza documente clasificate privind asasinarea lui JFK

Administrația Biden se confruntă cu un termen limită (miercuri) pentru a elibera public o tranșă de documente secrete despre care unii istorici - și teoreticieni ai conspirației - speră că ar putea face lumină asupra asasinarii din 1963 a președintelui John F. Kennedy.

JFK / Jaqueline Kennedy
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Dec 2021   •   16:46

Se așteaptă ca desecretizarea documentelor să prelungească dezbaterea acerbă dintre guvernul federal și cercetătorii JFK, care au susținut că CIA, FBI și alte agenții de securitate națională au refuzat continuu o eliberare mandatată de Congres.

Zeci de mii de înregistrări legate de asasinat, care au fost colectate de un comitet de revizuire înființat de Congres în 1992, rămân fie parțial redactate, fie complet ascunse, iar numărul documentelor care urmează să fie eliberate miercuri este de așteptat să fie mic.

Cercetătorii care s-au ocupat de asasinarea lui JFK spun că nu se așteaptă ca lansarea să includă o noutăți extraordinare care ar schimba în mod substanțial înțelegerea publică a circumstanțelor din jurul morții lui Kennedy – nici, susțin istoricii, nu există probabil în altă parte.

Dar pentru mulți parlamentari și susținători ai transparenței, eliberarea documentelor înseamnă restabilirea încrederii în funcționarea guvernului.

Lee Harvey Oswald a acționat singur?

Sondajele publice au arătat de mult timp că majoritatea americanilor nu cred în constatarea oficială a Comisiei Warren conform căreia Kennedy a fost ucis de un singur bărbat, Lee Harvey Oswald, care acționează singur.

„Pentru că a durat atât de mult ca guvernul să scoată aceste înregistrări, indiferent de ce ar conține ele, nimeni nu va crede că este adevărul”, a spus un oficial.

În octombrie, președintele Joe Biden a amânat o eliberare programată pentru a „proteja împotriva vătămării identificabile aduse apărării militare, operațiunilor de informații, aplicării legii sau conducerii relațiilor externe, care este atât de gravă încât depășește interesul public în dezvăluirea imediată”.

El a stabilit două termene: miercuri, pentru orice documente pe care agențiile de securitate națională nu le-au propus să fie reținute, și 15 decembrie 2022, pentru a permite ca documentele rămase să fie supuse unei examinări riguroase de securitate și apoi să fie eliberate.

Agențiile care doresc să rețină în continuare anumite documente după decembrie 2022 trebuie să furnizeze Casei Albe „un index neclasificat care identifică pentru fiecare astfel de înregistrare motivele pentru care agenția propune amânarea continuă a informațiilor”, potrivit lui Biden. Acest ordin a dictat ca aceste indexuri să fie făcute publice împreună cu documentele rămase în 2022.

„Nota președintelui Biden întărește standardele stricte stabilite de Congres și obligă agențiile la un calendar strict și la un proces bine structurat”, a spus  Ezra Cohen, președintele Comitetului de declasificare a interesului public, un comitet consultativ bipartizan ai cărui membri sunt numiți de președinte și Congres. 

„Așteptările PIDB sunt ca, peste un an, majoritatea înregistrărilor reținute în prezent să fie desecretizate și disponibile publicului”.

Cercetătorii s-au exprimat frustrați de abordarea fragmentară a administrației Biden. Larry Schnapf, avocat și cercetător în materie de asasinate, și-a anunțat marți seară intenția de a-l da în judecată pe Biden pentru că nu a eliberat în totalitate înregistrările.

„Vom solicita o hotărâre judecătorească prin care președintele să fie obligat să elibereze înregistrările rămase sau să dezvăluie prejudiciul specific identificabil reprezentat de fiecare document care se urmărește a fi amânat și modul în care o astfel de prejudiciu presupus depășește interesul public puternic în eliberarea acestor înregistrări - care ar fi trebuit să fi fost eliberate până pe 26 octombrie 2017”, a scris Schnapf într-un e-mail către reporteri.

Informații clasificate care trebuie ascunse

Deoarece multe dintre documentele în cauză implică activități secrete de informații din Războiul Rece, există motive teoretic legitime pentru care informațiile clasificate care datează din anii 1960 ar trebui să fie ascunse, a spus istoricul CIA David Priess.

Este „din ce în ce mai puțin probabil”, dar „posibil” ca o sursă CIA din acea epocă să fie încă în viață și să fie expusă riscului de deconspirare, a spus Priess.

„S-ar putea să existe o sursă care este încă la putere sau încă conectată direct cu cineva care ar putea fi periculoasă pentru colectarea de informații de astăzi”, a spus Priess. „Acum, trebuie să echilibrați asta cu interesul istoric și interesul public”.

În 1992, Congresul a adoptat Actul de colectare a înregistrărilor privind asasinatul John F. Kennedy, în parte provocat de furorile provocate de filmul conspirativ al lui Oliver Stone, „JFK”.

Actul a dictat ca toate dosarele de asasinat să fie dezvăluite public până în octombrie 2017, dar Trump și acum Biden au permis mai multe amânări la sfatul FBI, CIA și al altor agenții de securitate națională. În cele din urmă, Trump a lansat zeci de mii de documente, dintre care majoritatea includ cel puțin câteva redactări.

Peste 90% dintre înregistrări au fost acum eliberate, potrivit Arhivelor Naționale - 15.834 de documente care au fost eliberate anterior, dar includ redactări și 520 de documente care au fost reținute în întregime. Majoritatea acestor documente sunt dosare fiscale, potrivit Arhivelor, inclusiv declarațiile fiscale ale lui Oswald. 

Asasinarea lui JFK

Asasinatul preşedintelui  J.F.Kennedy  a  fost una dintre cele mai mari drame prin care a trecut societatea americană, după asasinatul preşedintelui Abraham Lincoln de la sfârşitul Războiului Civil din 1865.

Pe 22 noiembrie 1963, preşedintele J.F. Keneddy se afla într-o vizită electorală în Dallas (Texas) În respectiva zi, J.F.Kennedy împreună cu soţia sa Jacqueline Kennedy  şi guverntorul John Connaly se aflau într-o limuzină decapotabilă  care traversa oraşul Dallas.

Preşedintele avea în program, un prânz de lucru la Centrul comercial din Dallas(Trade Mart), unde trebuia să se întâlnească cu un grup de oficialităţi al oraşului. Atunci când limuzina preşedintelui a ajuns în piaţa Dealey, la ora 12:32(ora locală), un lunetist a tras mai multe focuri în direcţia acesteia. 

Preşedintele a fost împuşcat mortal în zona capului, iar guvernatorul Texasului, John Connaly  a fost rănit grav în urma atacului.

Aşa cum au concluzionat anchetatorii din Comisia Warren(care a preluat oficial ancheta asasinatului), împuşcăturile asupra limuzinei oficiale au fost trase de la etajul şase  al  clădirii Texas  School Book Depository.   Preşedintele Kennedy este oficial declarat mort la ora 13:00 în camera de urgenţă a spitalului Parkland din Dallas.

Conform concluziilor finale ale Comisiei Warren, singurul responsabill pentru asasinarea preşedintelui a fost Lee Harvey Oswald . Comisia nu a luat niciodată în considerare faptul că ar putea exista mai mulţi autori.

×
Citește mai multe din International News
» Vezi toate știrile din International News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close