Antena 3 CNN International News Donald Trump primește undă verde în cursa prezidențială, de la Curtea Supremă a SUA, cu o zi înainte de "Super Tuesday"

Donald Trump primește undă verde în cursa prezidențială, de la Curtea Supremă a SUA, cu o zi înainte de "Super Tuesday"

Curtea Supremă din SUA a luat decizia așteptată de Donald Trump și de susținătorii acestuia, după ce fostul președinte republican a contestat o hotărâre luată anterior de instanța supremă din statul Colorado.

de Alina Anghel    |    04 Mar 2024   •   17:37

La finele anului trecut, instanța din Colorado l-a eliminat pe Trump de pe buletinele de vot pentru alegerile primare și a fost prima care a invocat o prevedere constituțională de după Războiul Civil, menită să-i împiedice pe cei care "s-au implicat în insurecție" să ocupe funcții publice și să candideze pentru ele.

În cazul lui Trump, Curtea Supremă din statul american a examinat implicarea fostului președinte în evenimentele de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, precum și susținerile repetate și nedovedite făcute de acesta cu privire la fraudarea, de către democrați, a alegerilor din 2020.

De la decizia din Colorado, Trump a fost exclus de pe buletinele de vot pentru alegerile primare în statele Illinois și Maine.

Totuși, în cele trei state aplicarea deciziilor de excludere a fost suspendată până la pronunțarea de luni a Curții Supreme a SUA.

Aici, lucrurile au stat altfel: din nouă judecători ai acestei instituții, șase au fost numiți de administrații republicane iar trei au fost numiți chiar în timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump.  

Trump poate candida în Colorado, de Super Tuesday, după decizia Curții Supreme

Luni, Curtea Supremă a SUA a decis ca Donald Trump să figureze pe buletinele de vot în Colorado, eliminând un potențial blocaj de natură juridică la adresa candidaturii acestuia pentru președinția SUA.

Instanța a fost unanimă în privința faptului că Trump nu poate fi eliminat "unilateral" de pe buletinul de vot, relatează CNN.

Opiniile au fost împărțite în ceea ce privește aria de aplicabilitate a deciziei, însă o majoritate de 5 la 4 a hotărât că niciun stat nu poate scoate un candidat federal de pe vreun buletin de vot.

Decizia Curții Supreme a SUA vine cu o zi înainte de evenimentul "Super Tuesday", când 16 state și teritorii, inclusiv Colorado, vor organiza alegeri primare menite să tranșeze cursa la nivel de partid între aspiranții la funcția prezidențială.

Donald Trump este în prezent judecat în patru cazuri penale, dintre care unul are legătură cu revolta de la Capitoliu, însă pronunțarea de luni, de la Curtea Supremă a SUA, nu are niciun impact asupra acestora.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close