Antena 3 CNN International News Soarta următorului război, hotărâtă în Ucraina | Cu cine ar ajunge SUA față în față

Soarta următorului război, hotărâtă în Ucraina | Cu cine ar ajunge SUA față în față

Invazia rusă din Ucraina este examinată cu atenție de un stat nuclear, care are între obiectivele sale prioritare preluarea unui teritoriul insular cu guvernare democratică.

Soarta următorului război, hotărâtă în Ucraina | Cu cine ar ajunge SUA față în față
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2022   •   09:58

Comunitatea serviciilor de informații din SUA estimează că Republica Populară Chineză încearcă să-și consolideze forțele armate pentru a prelua Taiwanul chiar și în contextul sprijinului acordat de Statele Unite guvernului de la Taipei. 

"Amenințarea la adresa Taiwanului, de acum și până în 2030, este acută", a declarat Avril Haines, directorul Comunității serviciilor de informații americane, în timpul unei audieri în fața Comisiei Congresului SUA pentru Servicii Armate.

"În opinia noastră, China face mari eforturi pentru a ajunge în punctul în care armata sa va fi capabilă să preia Taiwanul, dincolo de posibilitățile noastre de intervenție", a continuat Haines.

Ea a refuzat să ofere public mai multe detalii despre cronologia acestui proces, așa cum este ea cunoscută comunității de informații.

Atât Haines cât și generalul Scott Berrier, șeful Agenției de Informații a Departamentului Apărării, au arătat că SUA nu știu încă ce învățăminte vor trage președintele chinez Xi Jinping din războiul Rusiei în Ucraina și din ajutorul pe care Occidentul îl oferă Kievului.

Oficiali SUA: "China ar dori să evite un război, dacă e posibil"

Modul în care Xi Jinping și Partidul Comunist Chinez interpretează evenimentele actualei crize ar putea avea un impact asupra cronologiei și abordării Beijingului față de Taiwan, potrivit celor doi oficiali.

Haines și Berrier au indicat că autoritățile chineze ar prefera să evite un conflict militar, dacă este posibil.

"Cred că (Republica Populară Chineză) ar prefera să nu recurgă la forță, ci să își atingă obiectivul în mod pașnic, în timp", a spus Berrier.

La rândul său, Taiwanul învață câteva lecții importante din conflictul din Ucraina, care îi pot permite să se apere mai bine împotriva Chinei, a adăugat oficialul.

Săptămâna trecută, directorul Agenției Centrale de Informații, CIA, William Burns, a susținut, și el, că războiul din Ucraina a afectat calculele Chinei în privința Taiwanului.

"Nu cred nicio secundă că (felul în care a evoluat invazia rusă) a erodat în timp determinarea lui Xi de a câștiga control asupra Taiwanului, dar cred că le afectează calculul în legătură cu felul cum și momentul când fac asta", a apreciat Burns.

Taiwan este o democrație insulară autonomă despre care China susține că face parte din teritoriul său.

Oficial chinez: "SUA și China riscă un conflict militar!"

Beijingul nu exclude recurgerea la forță pentru "reunificare" și face relativ frecvent incursiuni cu aviația militară în Zona de Identificare a apărării antiaeriene taiwaneze, un astfel de demers fiind consemnat chiar săptămâna trecută.

Vânzările de arme americane către Taiwan și sprijinul vocal al președintelui Joe Biden și al altor oficiali americani pentru guvernul din insulă au reprezentat și reprezintă o sursă de tensiune între SUA și China, notează CNN.

În ianuarie, ambasadorul Chinei la Washington a avertizat într-un interviu că "dacă autoritățile taiwaneze, încurajate de Statele Unite, continuă să meargă pe calea independenței, acest fapt va implica, cel mai probabil China și Statele Unite ... într-un conflict militar".

The New York Times a relatat, sâmbătă, că administrația Biden presează discret guvernul taiwanez să comande armament american, între care rachete și arme pentru război asimetric, considerate a fi mai potrivite pentru a se apăra împotriva unei invazii a Chinei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat, luni, că "întărirea autoapărării Taiwanului este o sarcină urgentă și cea mai eficientă abordare pentru a face acest lucru este investirea în capabilități asimetrice care sunt de încredere, rezistente, mobile, distribuite și eficiente din punct de vedere al costului".

Foto: rachetă de croazieră americană cu rază medie, lansată de pe rampă mobilă terestră dintr-o locație insulară în largul coastelor Los Angelesului, august 2019

×
Subiecte în articol: Ucraina SUA China Taiwan invazie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close