Antena 3 CNN International News Surpriză după arestarea bărbatului care a ucis cinci oameni cu arcul, în Norvegia. Pista teroristă, luată în calcul

Surpriză după arestarea bărbatului care a ucis cinci oameni cu arcul, în Norvegia. Pista teroristă, luată în calcul

Suspectul care a ucis cinci persoane și a rănit alte două cu un arc cu săgeți în orașul Kongsberg  din Norvegia a fost arestat, transmite presa internațională.

Surpriză după arestarea bărbatului care a ucis cinci oameni cu arcul, în Norvegia. Pista teroristă, luată în calcul
de Adrian Iclozan    |    14 Oct 2021   •   08:59

Poliția norvegiană a anunțat joi dimineață că este vorba despre un cetățean danez de 37 de ani, care trăiește în localitate. Numele lui nu a fost dezvăluit.

Suspectul a fost arestat miercuri și transportat în orașul Drammen.

Autoritățile nu au precizat ce acuzații i se aduc. Se crede că a acționat singur iar pista teroristă este luată în calcul de anchetatori.

Primele informații ale investigației arată că individul s-a deplasat într-o "zonă vastă" în timpul atacurilor. El a fost reținut la ora locală 18.47.

CNN notează că incidentul din Norvegia vine în ajunul numirii unui nou guvern, după alegerile parlamentare de luna trecută, care au îndepărtat de la putere Partidul Conservator. Liderul laburist Jonas Gahr Store urmează să fie învestit prim-ministru.

Într-un mesaj pe Facebook, Store a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Un polițist în afara programului, printre victime

Oyvind Aas, șeful poliției din Drammen, a precizat că unul dintre răniți este un polițist care nu era de serviciu și care se afla într-un magazin.

Primele apeluri de urgență care semnalau atacul au fost primite de autorități la ora locală 18.13

Poliția a confirmat că "a durat ceva timp" din momentul în care ofițerii au ajuns la fața locului și până ce suspectul a fost arestat. Polițiștii au tras focuri de armă în timpul arestării, a precizat Oyvind Aas.

În urma atacului de miercuri, ofițerii poliției norvegiene au primit ordin să patruleze înarmați.

"În urma incidentului grav din Kongsberg, unde mai mulți oameni au fost uciși și răniți, poliția norvegiană se înarmează temporar. Aceasta este o măsură de urgență suplimentară. Autoritățile nu au indicii concrete că s-a schimbat nivelul de alertă în țară", a comunicat Directoratul național al acestei instituții.

În baza legilor locale, ofițerii poliției norvegiene trebuie să primească în prealabil aprobare pentru a purta arme de foc.

Atacul de miercuri, la 10 ani de la crimele în masă comise de teroristul Brevik

Incidentul de miercuri are loc la ceva mai mult de 10 ani de la atacul comis de extremistul de dreapta Anders Behring Brevik.

În iulie 2011, Brevik a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenți, folosindu-se de arme de foc și bombe.

El a fost arestat și a primit pedeapsa maximă după legea norvegiană: 21 de ani de închisoare.

Cu aproape doi ani înainte, în august 2009, un bărbat înarmat a atacat o moschee din Oslo. La momentul respectiv, serviciile de securitate din țară avertizaseră că terorismul de extremă-dreapta este în ascensiune globală și că Norvegia urma să devină, probabil, o țintă pentru astfel de atacatori.

×
Subiecte în articol: atac arc Kongsberg
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close