Antena 3 CNN International News Luptătorii talibani execută 22 de soldați afgani, în timp ce aceștia încearcă să se predea

Luptătorii talibani execută 22 de soldați afgani, în timp ce aceștia încearcă să se predea

Victimele erau parte din Trupele Speciale Afgane. Călăii lor: talibanii. Au fost uciși pe 16 iunie, în orașul Dawlat Abad, aproape de granița Afganistanului cu Turkmenistan

Luptătorii talibani execută 22 de soldați afgani, în timp ce aceștia încearcă să se predea
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Iul 2021   •   11:48

După o luptă pentru câștigarea orașului, commando-ul afgan a rămas fără muniție și fiind înconjurat de trupele talibane, a decis să se predea. 

”Predați-vă, predați-vă” au strigat talibanii. Câțiva bărbați au ieșit din clădire, evident neînarmați. 

Gloanțele au început să șuiere, și cel puțin 12 oameni au căzut răpuși la pământ, printre strigăte de "Allahu Akhbar" (Dumnezeu e mare)

Crucea Roșie a confrmat că au fost recuperate 22 de cadavre, 

Uciderea soldaților intră în conflict cu eforturile talibane de a demonstra că acceptă predarea, și în unele cazuri, că îi plătește pe soldați să se întoarcă acasă. 

Talibanii au postat un video la trei zile după bătălia de la Dawlat Abad, în care arată prezintă mașini militare de transport și arme confiscate.

În video susțin că „gărzile Washingtonului, un comando antrenat de CIA, care îi urmărea pe talibani în Dawlat Abad, Faryab, au fodst capturați în viață de talibani, dezarmați și încătușați”.

Talibanii au spus că imaginile CNN-ului în care soldații afgani sunt împușcați, sunt false, și sunt propagandă pentru a descuraja oamenii să se predea.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că țin ostatici 24 de soldați afgani în provincia Faryab, dar nu au oferit nicio dovadă în acest sens.

Mininsterul Apărării afgan a negat aceste afirmații și a declarat pentru CNN că sunt doar minciuni. 

”I-au împușcat pe toți”

Mai mulți martori intervievați de CNN în Dawlat Abad au spus că militarii afgani au fost uciși cu sânge rece.

Un martor a spus că trupele comando au sosit în oraș cu mai multe tancuri, dar au rămas fără muniție după două ore de lupte și nu au primit sprijin aerian.

„Soldații au fost înconjurați de talibani. Apoi i-au scos în mijlocul străzii și i-au împușcat”, a spus martorul.

Violențele a crescut în Afganistan de când președintele american Joe Biden a anunțat, în luna aprilie, că trupele americane se vor retrage definitiv din țară până în 11 septembrie, încheind astfel cel mai lung război al Americii, care a durat 20 de ani. 

Au existat discuțiile de pace între talibani și guvernul afgan, însă oficialii afgani declară că nu s-au înregistrat prea multe progrese. Confruntările dintre cele două părți continuă, de asemenea, în provincia Kandahar din sudul țării, unde talibanii au avut în mod tradițional o prezență puternică, conform localnicilor.

Până în prezent, talibanii nu au reușit să dețină capitale de provincie, dar au pus presiuni asupra forțelor de securitate afgane pentru a răspunde ofensivelor din întreaga țară.

×
Subiecte în articol: Afganistan soldat talibani impuscati
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close