Antena 3 CNN International News 4.4 milioane de americani au demisionat în septembrie

4.4 milioane de americani au demisionat în septembrie

Un record de 4,4 milioane de americani au demisionat în septembrie, deoarece caută servicii mai bine plătite, iar oferta de locuri de muncă este peste nivelul de dinainte de pandemie.

4.4 milioane de americani au demisionat în septembrie
Sursa foto: Pexels/Vojtech Okenka
de Alexandra Ionescu    |    15 Noi 2021   •   10:38

Americanii demisionează în căutarea unui salariu mai bun sau a unor locuri de muncă mai bune, ceea ce reprezintă o schimbare fundamentală pe piața muncii din America.

„Munca are acum inițiativa, iar perioada în care salariul era insuficient pentru a putea trăi confortabil, s-a încheiat”, a declarat Joseph Brusuelas, economist șef la RSM US. „Acest lucru sugerează cu tărie că creșterea salariilor va fi parte integrantă a peisajului economic în viitor”.

Potrivit unui raport lunar al Departamentului Muncii referitor la ocuparea locurilor de muncă, pe piața din SUA există o cerere puternică şi deficite de forţă de muncă şi de bunuri, conducând la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 31 de ani.

Locurile de muncă au crescut în special în sectorul sănătății și în administrația de stat și locală.

„Varianta Delta este încă vizibilă în raportul JOLTS din septembrie”, a declarat Nick Bunker, director de cercetare economică la Indeed Hiring Lab, în ​​comentariile trimise prin e-mail. Dar el a menționat că „știm din raportul privind locurile de muncă din octombrie că piața muncii a ajuns pe un teren mai stabil”.

Scăderea cererii de muncitori din industria de agrement și ospitalitate a fost cauza scăderii locurilor de muncă disponibile în septembrie.

Sectorul artelor, divertismentului și recreării a înregistrat cea mai mare creștere a renunțărilor, urmat de alte servicii și educația guvernamentală de stat și locală.

În sectorul educaţiei de stat şi locale au fost înregistrate 30.000 de plecări. Alți 56.000 de angajați și-au părăsit locurile de muncă din domeniul artelor și divertismentului și 47.000 au renunțat la un loc de muncă din zona serviciilor.

Ofertele de locuri de muncă au scăzut cu 191.000, până la 10,4 milioane la finalul lunii septembrie. În aceeași lună au existat și 6,5 milioane de angajări.

În timpul pandemiei, milioane de muncitori și-au părăsit locurile de muncă. Pentru unii, responsabilitățile de îngrijire la domiciliu îi împiedică să se întoarcă la muncă, în timp ce pentru alții riscul de a contracta virusul este încă prea mare. Acești factori au afectat în special femeile: în octombrie, numărul femeilor care nu se aflau pe forța de muncă era cu aproape 3 milioane de persoane mai mare decât înainte de COVID-19.

Dar chiar dacă toate aceste femei s-ar întoarce la muncă, SUA ar avea încă un deficit masiv de oameni.

În septembrie, națiunea avea încă 4,7 milioane de locuri de muncă disponibile, în comparație cu februarie 2020, înainte de apariția pandemiei. Crearea de locuri de muncă a încetinit în august și septembrie pe fondul amenințării reprezentate de varianta Delta, dar a accelerat din nou în octombrie.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close