Antena 3 CNN International News Avioanele NATO, demonstrație de forță pe cerul Europei înainte de întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin

Avioanele NATO, demonstrație de forță pe cerul Europei înainte de întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin

SUA și aliații din NATO îi transmit un mesaj președintelui rus Vladimir Putin, sub forma unui zbor coordonat al bombardierelor și aparatelor de vânătoare ale Alianței Nord-Atlantice.

Avioanele NATO, demonstrație de forță pe cerul Europei înainte de întâlnirea Joe Biden - Vladimir Putin
de Adrian Iclozan    |    02 Iun 2021   •   17:21

Zburând deasupra statelor membre, aparatele militare demonstrează o parte din forța NATO înainte de întâlnirea dintre președinții american și rus, planificată după jumătatea acestei luni.

Reporterul CNN a zburat la 27.000 de mii de picioare (aproximativ 9.000 de metri) deasupra Scoției, fiind martor la realimentarea în zbor a unui bombardier B52 american, flancat de aparate de vânătoare britanice.

Misiunea se numește "Operation Allied Sky" și duce avioanele NATO sub nasul Rusiei.

"Este parte a unei misiuni NATO de anvergură, care implică peste 20 de state membre. Misiunea presupune zborul peste teritoriile statelor Alianței, în parte, pentru a-i transmite un mesaj președintelui rus Vladimir Putin", precizează reporterul CNN.

Este o etalare a forței care stă în spatele diplomației administrației Biden.

Misiunea NATO, aproape de zona unde un avion civil a fost forțat să aterizeze în Belarus

Avioanele NATO zboară aproape de zona în care un aparat militar trimis de președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a forțat un avion civil să aterizeze la Minsk, pentru ca un opozant al său - și partenera acestuia - să poată fi arestați. 

"Mă voi întâlni cu președintele Putin în două săptămâni, la Geneva și îi voi transmite clar că nu vom sta de-o parte și nu-l vom lăsa să abuzeze de aceste drepturi", a spus recent liderul de la Casa Albă.

Un avion de realimentare KC-135 decolează din sudul Angliei cu o jumătate de oră înainte de operațiunea de realimentare.

Atât aparatul de realimentare, cât și "fortăreața zburătoare" americană sunt aeronave-simbol ale epocii Războiului Rece. 

Aparatele sunt mai vârstnice decât echipajele care le pilotează.

Mașinăriile de luptă din vremea Războiului Rece au revenit în actualitate

Însă, în contextul escaladării tensiunilor între Est și Vest, sunt mașinării de război la fel de relevante precum în anii în care au fost construite. 

"Este interesant. Toate generațiile de piloți care au zburat cu această aeronavă, care a fost modernizată din când în când, spun că este un avion fiabil...funcționează și nu e cu adevărat nevoie de multe schimbări", spune căpitanul Todd Berglund, pilotul aparatului de realimentare.

Potrivit comandanților NATO, obiectivul misiunii zburătoare este să demonstreze credibilitatea apărării comune și ameliorarea nivelului de pregătire. 

Este greu de cuantificat imediat ce impresie fac asupra liderului rus astfel de misiuni masive ale NATO.

Dar semnele vor apărea, probabil, după întâlnirea de la geneva a președinților american și rus, estimează CNN.

×
Subiecte în articol: NATO Joe Biden geneva Vladimir Putin
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close