Antena 3 CNN International News Un oraș din SUA rămâne fără poliție anti-revoltă, după ce un membru al unității a fost pus sub acuzare pentru că a lovit un fotograf

Un oraș din SUA rămâne fără poliție anti-revoltă, după ce un membru al unității a fost pus sub acuzare pentru că a lovit un fotograf

Toți cei 50 de membri ai unității anti-revoltă din Portland, statul american Oregon, și-au dat demisia după ce un membru al echipei a fost oficial pus sub acuzare pentru agresiune, în urma unor evenimente violente care au zguduit acest oraș anul trecut.

Un oraș din SUA rămâne fără poliție anti-revoltă, după ce un membru al unității a fost pus sub acuzare pentru că a lovit un fotograf
de Adrian Iclozan    |    18 Iun 2021   •   21:01

Decizia, care implică desființarea acestei structuri, numită "Unitatea de reacție rapidă" (RRT), a fost luată într-o reunie a sindicatului polițiștilor, joi noaptea.

Marți, cu trei zile înainte, polițistul Corey Budworth (fotomontaj, stânga), cu o vechime de șase ani în cadrul poliției din Portland, a fost pus sub acuzare pentru "atac de gradul patru", care, potrivit legislației din Oregon, este cel mai puțin grav dintre tipurile de agresiune și că victima a suferit doar răni minore.

Făptuitorul riscă un an de închisoare sau o amendă de 6250 de dolari sau ambele.

Conform relatărilor presei la momentul respectiv, Budworth a împins-o la pământ cu bastonul de polițist pe fotografa activistă Teri Jacobs în timpul unui protest care a avut loc în luna august 2020.

Budworth i-a împins apoi femeii bastonul în față. Scena este surprinsă în clipul următor.

Atenție, imagini cu impact emoțional

Ofițerul RRT, acuzat că a făcut exces de forță, ilegal

Procurorii au decis că polițistul a făcut în mod ilegal uz de "forță excesivă".

Protestele din Portland, ca, de altfel, în multe părți ale Americii, au vizat rasismul și violența poliției și s-au întins pe săptămâni întregi.

Ele s-au declanșat după uciderea afro-americanului George Floyd de către ofițerul de poliție Derek Chauvin la Minneapolis, pe 25 mai.

RRT a fost trimisă să contracareze actele de vandalism și incendierile produse în timpul protestelor.

Toți membrii demisionari ai RRT din Portland s-au înrolat voluntar în acestă unitate. Ei vor rămâne în continuare polițiști.

O decizie determinată de factori politici

Sindicatul poliției din Portland a caracterizat punerea sub acuzare a ofițerului Budworth drept "motivată politic". Este prima punere sub acuzare a unui membru RRT ca urmare a intervenției la proteste.

Potrivit Asociației Polițiștilor din Portland, "ofițerul pus sub acuzare a fost prins în 'focul încrucișat' al intereselor liderilor orășenești și al unui sistem politizat de justiție penală".

Chris Davis, șeful în exercițiu al Poliției din Portland a estimat că demisiile în masă vin după "un istoric foarte complicat de lucruri care s-au petrecut pe parcursul ultimelor 14 luni".

"Nu cred că (demisiile) au fost provocate doar de o punere sub acuzare (...) Instituția noastră a trecut prin evenimente pe care niciunul dintre noi nu le-a mai întâlnit în cariera sa, și la un nivel și o intensitate care nu cred că au fost întâlnite în alte orașe din SUA", a declarat el.

Orașul Portland va cere ajutorul poliției statale, în caz de nevoie

Anul trecut, în octombrie, președintele sindicatului polițienesc, Daryl Turner, le-a adresat o scrisoare primarului și șefului poliției, cerându-le să îi sprijine public pe ofițerii care s-au înrolat voluntar în Unitatea de reacție rapidă.

"Membrii RRT nu s-au oferit voluntari pentru ca în ei să se arunce cu cocktailuri Molotov, petarde, explozibili, pietre, sticle, urină, fecale și alte obiecte periculoase", se menționa în textul scrisorii.

După desființarea RRT, primarul din Portland a spus că orașul va apela, în caz de nevoie, la unitatea mobilă de reacție rapidă constituită la nivelul statului Oregon, și care este gata de intervenție, dacă va fi solicitată.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close