Antena 3 CNN International News Taifunul Rai a dus la moartea a 208 persoane, în Filipine. Sute de mii de oameni au fost evacuați

Taifunul Rai a dus la moartea a 208 persoane, în Filipine. Sute de mii de oameni au fost evacuați

Cel puțin 208 persoane au murit după ce taifunul Rai a lovit Filipinele. Alte câteva sute de mii de oameni au fost evacuați din calea intemperiilor.

Taifunul Rai a dus la moartea a 208 persoane, în Filipine. Sute de mii de oameni au fost evacuați
Sursa foto: Twiiter/ CNN Breaking News
de Cerasela Stafie    |    20 Dec 2021   •   11:29

Taifunul Rai, care a lovit Filipine anul acesta. a făcut ravagii în arhipelag. Este considerat a fi cel mai puternic din acest an. A provocat pagube pe scară largă și inundații.

Cunoscut local sub numele de Odette, acesta a ajuns joi pe insula Siargao, o destinație turistică populară și de surfing de pe coasta central-estică. Inițial, a avut rafale de până la 260 de kilometri pe oră, echivalentul unei furtuni de categoria 5.

Rai a devastat comunități, smulgând case, dărâmând copaci și stâlpi de electricitate în timp ce se deplasa spre vest prin Filipine.

Numărul morților este de așteptat să crească, pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare continuă, după ce au fost inițial împiedicate de întreruperile de curent.

Poliția Națională din Filipine a declarat că aproximativ 52 de persoane rămân date dispărute de luni, în timp ce alte 239 au suferit „răni considerabile”.

Aproximativ 75% din locuințele din provincia Bohol din regiunea Central Visayas sunt avariate, a declarat luni Casiano Monilla, secretar adjunct la Oficiul de Apărare Civilă, într-o conferință de presă. Cel puțin 227 de orașe și municipalități au suferit pene de curent și 25 de zboruri au fost anulate, a adăugat el. Costul estimat al pagubelor este de peste 4,5 milioane de dolari, a spus Monilla.

Salvatorii au pătruns până la coapse prin apele cauzate de inundații  pentru a evacua oamenii din zonele afectate de dezastru. Aproximativ 332.000 de persoane au fost evacuate din casele lor, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Reducere și Management al Riscului de Dezastre.

Furtuna a lovit mai multe zone puternic populate, inclusiv Cebu, un oraș de aproape 1 milion de locuitori. Peste 30 de linii de transport au fost oprite în Visayas și Mindanao, două dintre cele trei grupuri de insule majore ale țării, care găzduiesc o populație de peste 45 de milioane.

Multe clădiri au fost distruse, în mai multe zone grav afectate. Locuitorii au fost văzuți târându-se-se prin noroi și resturi pentru a salva tot ce au putut din casele lor deteriorate.

Rai a fost a 15-a furtună care a lovit Filipine anul acesta. A scăzut în intensitate și acum este un taifun cu vânturi maxime de 165 de kilometri pe oră, echivalent cu o furtună de categoria 2.

Furtuna se află acum în largul coastei Vietnamului, în Marea Chinei de Sud, și este de așteptat să scadă și mai mult în intensitate, pe măsură ce se apropie de Hainan, China, în următoarele 24 de ore.

×
Subiecte în articol: taifun Filipine morti evacuati pagube
Parteneri
Horoscop 1-15 aprilie 2023, cu Cristina Demetrescu. Eclipse şi karmă!
x close