Antena 3 CNN International News Tesla recheamă în service aproape toate mașinile sale din SUA, după 1.000 de accidente

Tesla recheamă în service aproape toate mașinile sale din SUA, după 1.000 de accidente

Tesla recheamă în service aproape toate cele două milioane de mașini produse sub acest brand care circulă în Statele Unite.

Tesla recheamă în service aproape toate mașinile sale din SUA, după 1.000 de accidente
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Nano Calvo / Vwpics
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Dec 2023   •   16:55

Informația este difuzată de CNN, care adaugă că măsura producătorului de vehicule electrice vine după analizarea a aproape 1.000 de accidente în care funcția "Autopilot" a fost activată.

Intenția Tesla este de a limita funcția respectivă la autovehiculele rechemate și este confirmată într-o scrisoare trimisă companiei de către National Highway Traffic Safety Administration (NHSTA) - agenția care se ocupă de siguranța traficului pe drumurile naționale din SUA.

În documentul respectiv, se spune că Tesla a fost de acord cu o actualizare de software menită să limiteze utilizarea funcției "Autosteer" în situațiile în care șoferul nu reușește în mod repetat să probeze că este apt să preia controlul vehiculului atunci când această caracteristică este activată.

Potrivit CNN, NHTSA studiază de peste doi ani rapoartele accidentelor care au implicat utilizarea funcțiilor "Autopilot" și "Autosteer".

NHTSA: "Funcțiile Autopilot și FSD nu-și merită numele"

Manualele de utilizare Tesla spun că "auto-pilotul este destinat doar utilizării pe autostrăzi și pe drumuri cu acces limitat, cu un șofer complet atent".

Însă compania a promovat ideea că funcțiile sale de asistență a șoferului permit mașinilor să ia în siguranță majoritatea deciziilor chiar și în afara acestor drumuri.

Concluzia NHTSA este că funcțiile marketate de Tesla nu își merită numele de "Autopilot" și "Full Self Driving" (FSD, conducere complet autonomă, n.r.).

Rechemarea anunțată de producător vine, de asemenea, la două zile după ce The Washington Post a publicat o investigație detaliată care a relevat cel puțin opt accidente grave, inclusiv unele mortale, în care funcția "Autopilot" nu ar fi trebuit să fie activată.

Tesla are un istoric de probleme la funcțiile de asistență pentru șofer

Nu este prima dată când NHTSA presează Tesla să facă modificări la funcțiile Autopilot sau Full Self Driving (FSD), după ce a constatat că acestea prezintă probleme de siguranță.

În februarie, Tesla a rechemat în service toate cele 363.000 de vehicule americane cu funcția FSD, după ce a constatat că mașinile respective încălcau legile de circulație.

Între încălcări, au fost consemnate "deplasarea în linie dreaptă într-o intersecție, în timp ce (vehiculele) se aflau pe o bandă rezervată doar pentru viraje, intrarea într-o intersecție controlată de un semn de oprire fără a opri complet sau intrarea într-o intersecție în timpul unui semafor galben constant fără a fi acordat atenția cuvenită".

Tesla nu este singurul producător de automobile cu funcții de asistență a șoferului care prezintă probleme de siguranță.

Recent, unitatea Cruise a companiei General Motors și-a suspendat serviciul de taxi fără șofer la nivel național.

Decizia a venit după ce autoritățile din statul California i-au suspendat licența de operare în urma unui accident.

Totuși, Tesla a pus un accent mai mare decât concurenții săi pe funcțiile de asistență pentru șofer și cere clienților 6.000 de dolari în plus pentru mașinile cu "autopilot îmbunătățit" și 12.000 de dolari în plus pentru funcția FSD.

Mulți dintre cei care au plătit în plus pentru aceste caracteristici au declarat pentru CNN că, în opinia lor, funcțiile respective nu-și merită banii. 

×
Subiecte în articol: tesla rechemare service autopilot autosteer
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close