Antena 3 CNN Life Cum păstrezi alimentele proaspete pentru mai mult timp

Cum păstrezi alimentele proaspete pentru mai mult timp

Una dintre marile probleme, atât pentru persoanele care stau singure, cât şi pentru familii, este risipa de alimente. Avem tendinţa de a cumpăra mai mult decât gătim şi, uneori, ajungem în punctul în care alimentele nu mai sunt bune pentru consum, aşa că le aruncăm.

Cum păstrezi alimentele proaspete pentru mai mult timp
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    16 Mar 2021   •   17:26

Într-un top al produselor perisabile, alimentele proaspete ocupă locul fruntaş. Unele fructe, legumele abia recoltate şi carnea au un termen de valabilitate foarte mic, uneori de câteva zile. De aceea avem pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi alimentele proaspete pentru mai mult timp.

Ambalează-le în vid

Ambalarea în vid este una dintre cele mai eficiente metode prin care poţi menţine prospeţimea alimentelor. Această tehnică implică extragerea aerului dintr-un ambalaj şi sigilarea acestuia, privând alimentele de oxigen. Bacteriile nu se pot dezvolta în absenţa oxigenului, ceea ce înseamnă că alimentele pot fi păstrate pentru mai mult timp.

Ambalarea în vid are o mulţime de beneficii printre care:

• încetinește procesul de alterare;

• păstrează aroma naturală a ingredientelor;

• reduce spațiului de depozitare;

• alimentele sunt protejate de bacterii, praf şi contactul cu aerul;

• crește durata de valabilitate a produselor.

Foloseşte prosoape de hârtie în sertarul cu legume

Temperatura scăzută din frigider creează un condens care va altera unele legume, ca cele pe care le foloseşti pentru salată (salată verde, castraveţi, roşii, spanac, ceapă verde şamd). Câteva prosoape de hârtie puse în sertarul în care păstrezi aceste alimente vor absorbi umezeala în exces şi, astfel, te vei bucura de prospeţimea legumelor atunci când vrei o salată fresh.

Gândeşte-te la verdeață ca la un buchet cu flori

Frigiderul nu este cel mai bun loc în care să păstrezi verdeţurile proaspete (mărar, pătrunjel, leuştean). Foloseşte cantitatea de verdeaţă de care ai nevoie atunci când găteşti, apoi pune restul de frunze într-un pahar cu apă, pe pervaz, la lumină şi la temperatura camerei. Ele vor continua „să crească”, păstrându-şi astfel prospeţimea şi substanţele nutritive.

Nu toate alimentele pot fi păstrate în frigider

Cartofii, ceapa, usturoiul și dovleceii nu trebuie să fie păstrate la o temperatură scăzută. Aşează-le într-un loc răcoros și întunecat, cum este debaraua, şi le vei putea folosi la mâncare chiar şi după câteva săptămâni.

Pune un măr în lădiţa cu cartofi

Cartofii sunt printre cele mai folosite legume în bucătăria românească. Îi poţi folosi la ciorbe şi supe, în salate sau îi poţi pregăti la cuptor. Să nu uităm de cartofii prăjiţi care, preparaţi corect, sunt super delicioşi. Totuşi, cartofii încolţiţi pot dăuna gustului mâncării pe care o prepari.

Cea mai bună metodă de a păstra cartofii cât mai mult timp este să pui un măr în lădiţa sau punga în care îi depozitezi. Merele produc etilenă, un gaz care previne încolţirea cartofilor, păstrându-i proaspeţi pentru mai mult timp. Găseşti mai multe trucuri în acest articol.

×
Parteneri
Afaceristul turc şi-a recunoscut crima!
x close