Antena 3 CNN Life Oameni Femeia care i-a bătut pe bărbaţi la propriul lor joc. Marele Garry Kasparov a fost umilit de ea

Femeia care i-a bătut pe bărbaţi la propriul lor joc. Marele Garry Kasparov a fost umilit de ea

Femeia care i-a bătut pe bărbaţi la propriul lor joc. Marele Garry Kasparov a fost umilit de ea
Sursa foto: Foto: www.polgarjudit.com
25 Oct 2012   •   09:35

O femeie domină lumea şahului de mai bine de 20 de ani. Judit Polgar a învins nouă campioni mondiali, inclusiv pe Garry Kasparov, Boris Spassky şi Viswanathan Anand.

Chiar dacă este singura femeie care a ajuns în top 100 al celor mai buni şahişti (clasament întocmit de Federaţia Mondială de Şah), Polgar nu a câştigat niciodată Campionatul de Şah Feminin. Asta pentru că, până la vârsta de 14 ani, ea îşi depăşişe intr-o asemenea masura colegele de breaslă incat a început să participe la concursurile pentru bărbaţi.

În şah, la concursurile organizate pentru femei pot participa numai persoanele de sex feminin, însă la concursurile organizate pentru bărbaţi pot participa şi femeile. Cea care a spart bariera sexelor în şah a fost cea mai mare dintre surorile Polgar, Susan, care a devenit prima femeie din lume care a obţinut un titlu de „mare maestru” în 1991.

Succesul familiei Polgar în şah a generat discuţii aprinse despre politica sexuală în sport şi despre valoarea competiţiilor mixte.

Foto: Surorile Polgar. Toate cele trei surori au practicat şahul


Şahul, o pasiune de familie

Până la vârsta de 5 ani, Judit putea să-şi bată tatăl la şah. Ea şi surorile ei au fost şcolarizate în privat, acasă.

Judit a participat la prima competiţie internaţională de şah la vârsta de 9 ani, când a câştigat New York Open. „Am trăit un sentiment special. Era ceva important ca o fetiţă de 9 ani să bată un adult sau chiar să îi fie permis accesul într-o astfel de competiţie” explică Judit.

La 11 ani, a bătut primul „mare maestru” din carieră şi a devenit la rândul ei „mare maestru” la vârsta de 15 ani.

"Tatăl meu considera că ţintele pe care ni le punem trebuie să fie întotdeauna înalte. Acesta a fost şi motivul principal pentru care am concurat mai mereu cu bărbaţi”, mărturiseşte Judit.


Tigroaică pe tabla de şah


Presa din întreaga lume şi-a concentrat atenţia pe activitatea lui Judit. Era un adevărat spectacol să vezi cum o fetiţă concurează cu bărbaţi în toată firea şi mai şi câştigă.

Nici unui jucător de şah nu-i place să piardă, dar să pierzi îi faţa unei fetiţe poate părea şi mai umilitor. „În lumea masculină a şahului profesionist, nu este o ruşine să pierzi în faţa lui Judit Polgar....Domnişoara Polgar nu dezvăluie nici un indiciu că este, de fapt, o tigroaică pe tabla de şah. Este modestă şi extrem de feminină” scria New York Times în 2001.

În 2002, Polgar l-a învins pe Garry Kasparov care, anterior, o descrisese ca pe o fată „talentată, dar nu extrem de talentată” şi care spusese că „femeile, prin natura lor, nu sunt jucătoare excepţionale de şah”.

Polgar a descris partida cu Kasparov drept una dintre cele mai „remarcabile momente” din cariera ei. A câştigat în 42 de mişcări.

Ulterior, Kasparov a scris în cartea "How Life Imitates Chess" că aptitudinile lui Polgar „nu cunosc limite, o idee pe care mulţi bărbaţi refuză să o accepte până în momentul în care sunt bătuţi de o fetiţă de 12 ani cu coadă de cal”.

În 2003, Polgar a obţinut cele mai bune rezultate din cariera ei. Un an mai târziu, a dat naştere unui băieţel. În 2005, Polgar a concurat în două competiţii, în urma cărora a ajuns pe cel mai ridicat loc din cariera ei în clasamentele mondiale.



Final de carieră?

Polgar recunoaşte că, după naşterea fiicei sale în 2006, cariera ei a intrat pe o pantă descendentă. „Realitatea este că atunci când în viaţa unei femei apare un copil, priorităţile ei se schimbă”, explică Judit pentru CNN.

„Îmi place să excelez în ceea ce fac şi mi-e greu să recunosc că nu pot atinge o anumită ţintă. Probabil că încerc să gestionez prea multe lucruri deodată: să fiu mamă, să fiu soţie, să fiu jucătoare de şah profesionistă, să coordonez evenimente legate de şah şi să scriu cărţi”.

„Am început să joc şah, din plăcere, când aveam numai cinci ani. Îmi place acest joc. Şi, până la urmă, am în viaţa mea foarte multe lucruri care îmi fac plăcere”.





 

×
Subiecte în articol: sah
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close