Compania californiană Savor a anunțat lansarea comercială a "untului fără unt", adică fără ingrediente de origine animală și vegetală. După ani de cercetare, acesta a fost produs în laborator pornind de la dioxid de carbon și apă, un proiect în care fondul Bill Gates a investit aproximativ 33 de milioane de dolari.
Kathleen Alexander, co-fondatoare și CEO al Savor, un startup de tehnologie climatică înfiinţat în San Jose (California) în 2022 a declarat: "În spatele gustului minunat al untului nostru se află o știință care poate crea o nouă Eră Alimentară. Prin crearea de grăsimi fără cultivarea animalelor sau a plantelor, putem reduce semnificativ utilizarea terenului, a apei și a îngrășămintelor necesare pentru producția de grăsimi agricole, care reprezintă în prezent 7% din emisiile de gaze cu efect de seră de pe planetă. Acest lucru este comparabil cu emisiile tuturor mașinilor de pe șosele. Este un obiectiv uriaș, dar prin utilizarea de ingrediente care nu necesită compromisuri în ceea ce privește gustul sau performanța, credem că este la îndemâna noastră. Aceasta este modalitatea corectă de a ne aduce contribuția: acum, pentru că ne confruntăm cu cea mai mare criză climatică văzută vreodată."
Aceasta a anunțat în urmă cu câteva zile lansarea comercială a "untului fără unt", un produs revoluționar, fabricat în laborator pornind de la dioxid de carbon și hidrogen, fără utilizarea grăsimilor animale sau vegetale, oferind o alternativă sustenabilă la untul tradițional. Este un startup alimentar de pionierat, care creează grăsimi pure, versatile și sustenabile direct din carbon, fără a folosi agricultura convențională.
Fondul lui Bill Gates a susţinut proiectul Breakthrough Energy Ventures investind aproximativ 33 de milioane de dolari împreună cu Synthesis Capital. Fondurile au fost folosite pentru a porni prima fabrică de producție din Batavia (Illinois).
Compania producătoare a noului tip de unt susţine că scopul este de a reduce impactul asupra mediului prin eliminarea necesității agriculturii tradiționale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Startup-ul a investit în cercetare și dezvoltare mulţi ani, pentru a crea o tehnologie care poate produce grăsimi și uleiuri personalizate și așa s-a născut untul Air Butter. "Știm că untul este obținut din partea grăsimii laptelui, dar, la nivel de mediu, pentru a produce doar 1 kg din acesta, se emit între 5 și 14 kg de CO2, în timp ce pentru 1 kg de unt Air Butter, se produc 0,8 g de emisii gazoase. Datorită acestui proiect, emisiile sunt reduse cu 99%, ceea ce reprezintă un important pas înainte pentru știință și lupta împotriva schimbărilor climatice."
Rezultatele experimentelor companiei californiene au fost apoi publicate, sub forma unui studiu, în revista Nature Sustainability, preluată de publicaţia La Repubblica. Cercetătorii care au lucrat la acest proiect și-au dat seama că, pentru a forma lanțuri de acizi grași, se folosește carbon extras din dioxid de carbon sau combustibili fosili. În acel moment, acesta reacționează cu hidrogenul și oxigenul prelevate din aer sub influența căldurii. Iar la sfârșitul procesului, se adaugă apă, sare, beta-caroten, pentru a reproduce culoarea galben pastel tipică a untului şi astfel se obţine untul produs fără ajutorul grăsimilor animale sau vegetale.