Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Politicienii - tabloid

Alina Petrescu: Politicienii - tabloid

Alina Petrescu: Politicienii - tabloid
22 Apr 2008   •   11:16

De două zile, o confesiune complet neaşteptată face furori în presa britanică. Jurnaliştii, cititorii, bloggerii, comentează şi întorc pe toate feţele o slăbiciune pe care a mărturisit-o o foarte cunoscută figură publică. Iată vorbele care au generat valul de reacţii: ?Luam pauze numai ca să mănânc. Munceam şi apoi înghiţeam ceva repede. A devenit cea mai mare plăcere a mea. Aşa că mă îmbuibam cu orice găseam la îndemână, orice prostii, burgeri, ciocolată, chips, pește cu cartofi prăjiţi, o tonă, până mi se făcea rău ? dar măcar simțisem plăcerea de a mă îmbuiba şi de a mă simţi plin. Apoi apărea o plăcere ciudată când vomitam şi mă simţeam uşurat?.

Te duce cu gândul la vreun tânăr star ?neînţeles? al muzicii pop sau la un tulburat gen Elton John, cel mult la o vedetă TV. Ei bine, pocăitul este nimeni altul decât John Prescott, politician britanic cu greutate (la propriu şi la figurat), timp de 10 ani vicepremier, sub Tony Blair. La aproape un an de la retragerea din funcţie, Prescott aruncă pe piaţă mărturisirea-şoc: timp de 17 ani, a fost bulimic (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article3780550.ece). Iar acum vrea să atragă atenţia asupra acestei afecţiuni, care, spune el, nu se manifestă numai la tinere anorexice ci și, iată, în cazul bărbaţilor în toată firea. Şi dă toate detaliile. Prescott spune că stresul e de vină ? muncea prea mult încă din anii 1980, când era ministru în cabinetul din umbră al laburiştilor. Ce să mai spună oare omologul lui, aflat atunci la putere? Dar nu vreau să discut aici despre bulimie versus lăcomie pantagruelică. Ci despre un anumit tip de politician. Cel exhibiţionist.

John Prescott a fost dintotdeauna un politician controversat. Presa a scris despre escapadele lui sexuale, apoi l-a poreclit Two Jags, un fel ?Năstase patru-case?, dar în varianta cu maşini - omului îi place Jaguar, acum sincer, cine îl poate condamna?! :-) Despre realizările lui politice, mai puţin. Modelul e cunoscut şi, din păcate, e din ce mai frecvent. Politicianul-tabloid e un fenomen care se extinde şi capătă contur în multe state. Nicolas Sarkozy a alunecat şi el pe această pantă, dar francezii l-au sancţionat prompt. Nu le place bling-ul. Prescott este foarte nepopular la el acasă şi de altfel a demisionat din guvern, acum un an, din cauza unei aventuri amoroase despre care a scris presa.

În democraţiile consolidate, politicienii-tabloid nu au succes. Publicul îi pune la punct sau îi trimite acolo unde le e locul, pe scena circului. Altceva e trist. La noi, publicul îi trimite în Parlament.

Alina Petrescu

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close