Antena 3 CNN Politică Alina Petrescu: Votez Banksy!

Alina Petrescu: Votez Banksy!

Alina Petrescu: Votez Banksy!
04 Mai 2008   •   23:17

Locuiesc într-un oraş gri. E gri, chiar şi în cea mai frumoasă şi însorită zi de primăvară. Nu ştiu exact de ce, dar în mintea mea antiteza absolută a Bucureştiului, oraşul în care locuiesc, este Londra. Un oraş verde, chiar şi în cea mai posomorâtă şi ploioasă zi de toamnă. Londra e verde chiar şi în cele mai umbrite şi lugubre cotloane ale ei. E o chestie de atmosferă.

De câteva zile, în oraşul meu gri se vorbeşte despre schimbare, curăţenie, culori proaspete. Cum se tooot întâmplă la fiecare 4 ani. La Londra tocmai au fost alegeri pentru primărie şi contează mai puţin cine a câştigat. Nu despre asta vreau să vorbesc. Ci despre faptul că, independent de scrutin, în capitala britanică a ?lovit? un domn care se numeşte Banksy. Cine e el? Nu ştie mai nimeni. Se ştie doar că e un graffer din Bristol, care, din când în când, perfect anonim, umple pereţii cu graffiti.

Zice Banksy: ?sper că putem transforma un colţ murdar, întunecat şi uitat de lume într-o oază a artei... din acel colţ murdar, întunecat şi uitat de lume?. Înarmat cu tuburi de spray, omul preschimbă în câteva ore orice zid mizerabil într-o operă de artă contemporană. Lucrările lui se vând cu sute de mii de euro. Acum, a inventat Cans Festival şi a invitat mai mulţi colegi de breaslă să îmbrace un tunel din sudul Londrei în picturi cu spray-ul.

Privindu-i arta (www.banksy.co.uk/outdoors/horizontal_1.htm), mi-am adus aminte de inscripţiile revoluţionare de pe clădirea Universităţii. Mi-am adus aminte, de fapt, cum au fost şterse ele, pentru că zgâriau nişte ochi hipersensibili.

În oraşul meu gri, există o incredibilă oază de artă a la Banksy. E pe strada Pictor Arthur Verona. Mergeţi şi vizitaţi-o. Şi închipuiţi-vă apoi blocurile comuniste îmbrăcate în graffiti. Şi gropile de pe străzi transformate în ochi - gură - sau nas pentru o figură monstruoasă desenată cu sprayuri.

Anul ăsta, nu mă duc la vot. Dar serios că m-aş duce dacă ar candida un Banks-escu!

Alina Petrescu

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close