Antena 3 CNN Politică Anastase: Raportul de ţară este corect şi echilibrat, iar criticile aduse Parlamentului reale (VIDEO)

Anastase: Raportul de ţară este corect şi echilibrat, iar criticile aduse Parlamentului reale (VIDEO)

Anastase: Raportul de ţară este corect şi echilibrat, iar criticile aduse Parlamentului reale (VIDEO)
Sursa foto: Roberta Anastase
22 Iul 2009   •   15:12

Raportul Comisiei Europene privind starea justiţiei din România este un document echilibrat şi corect care marchează progresele paşilor făcuţi de ţara noastră în domeniul obiectivelor asumate în domeniu prin Tratatul de Aderare la UE, în timp ce criticile formulate la adresa Parlamentului sunt bazate pe fapte reale, a declarat, miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase după prezentarea conţinutului acestui act. Anastase nu a pierdut prilejul să laude performanţele guvernului Boc în domeniu şi să încondeieze atitudinea Parlamentului în cazul Năstase.

?Observaţiile de bazează pe evaluarea paşilor făcuţi de România în raport cu obiectivele asumate prin tratatul de aderare. Ne-am fi dorit ca acest raport să anunţe încetarea monitorizării pe justiţie. Va trebui iniţiat un dialog cu oficialii de la Bruxelles pentru agrearea unui calendar strict care să includă data la care monitorizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare să înceteze? a afirmat Anstase, remarcând ca un lucru pozitiv neactivarea clauzei de salvgardare.

În opinia preşedintelui Camerei, progresele semnalate în raport constituie un semnal de încredere acordat de CE Guvernului Boc, în timp ce criticile aduse Parlamentului pentru contribuţia în lupta de combatere a corupţiei sunt reale.

?Adoptarea de catre parlament a codurilor civil şi penal constituie un alt lucru îmbucurător şi am speranţa că şi codurile de procedură vor fi adoptate. Însă, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor nu pot să nu fiu atentă şi la criticile aduse Parlamentaului. Acestea sunt bazate pe fapte reale, pe care le-am relevat în numeroase intervenţii, fie că vorbim de cazul Năstase, fie că vorbim de adoptarea târzie a codurilor juridice? a ţinut să sublinieze Anastase.



Preşedintele Camerei a recomandat întregii clase politice să-şi asume aceste critici. "Criticile trebuie asumate de întreaga clasă politică cu maturitate. Trebuie să facem acei paşi concreţi şi asumaţi prin Tratatul de aderare", a mai spus Anastase.

CE a adoptat, miercuri, în ultimul colegiu al comisarilor înainte de vacanţă, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria.

Raportul stipulează că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare în cazul ţării noastre, dar prevede ca monitorizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare să continue până la următorul raport care va fi prezentat în vara anului 2010.

Semnatarii docuemtnului remarcă faptul că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă, dar recomandă autorităţilor române să nu politizeze procesul pentru a putea demonstra progrese susţinute.

Comisia mai propune "continuarea cât mai devreme, de către organismele judiciare şi disciplinare, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese" şi "invită" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică eficientă pe tema celor două coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare este solicitată să se întâmple cât mai curând.
Antena3.ro

×
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close