Antena 3 CNN Politică Avertisment din Bundestag: Dosarele lui Năstase, ?test de turnesol? pentru România

Avertisment din Bundestag: Dosarele lui Năstase, ?test de turnesol? pentru România

Avertisment din Bundestag: Dosarele lui Năstase, ?test de turnesol? pentru România
Sursa foto: Gunther Krichbaum
06 Feb 2009   •   16:31

România trebuie să demonstreze cât mai curând că obţine "uşor, dar sigur" rezultate în combaterea corupţiei, astfel riscă să îşi piardă credibilitatea şi nu doar atât, a avertizat Gunther Krichbaum, şeful Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestagului german într-un interviu acordat pentru redacţia română a postului de radio Deutsche Welle. Parlamentarul german a sugerat că evoluţia dosarelor lui Adrian Năstase se află în atenţia Comisiei Europene, reprezentând un adevărat ?test de turnesol? în perspectiva raportului de ţară ce va fi întocmit în vara acestui an.
"România mai are multe de făcut în toate domeniile, cu precădere în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, aspect arătat cu degetul în repetate rânduri inclusiv de Comisia Europeană. Un proces bine cunoscut este cel al lui Adrian Năstase. În acest caz dorim să vedem ? uşor, dar sigur - rezultate. Raportul ce urmează a fi prezentat în scurt timp este unul mai degrabă tehnic. Adevăratul raport va apărea la jumătatea lunii iunie. Dacă până atunci România nu înregistrează progresele aşteptate, cu siguranţă că raportul va conţine şi sancţiuni concrete", a avertizat Gunther Krichbaum.
Reprezentantul Bundetsagului a făcut în special la avizul negativ (cu 10 voturi la 9) dat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase.
"Din punctul meu de vedere acest lucru este absolut inacceptabil. E drept, decizia finală în această chestiune va fi luată în cadrul plenului reunit al Parlamentului în circa 14 zile. Însă nu este treaba Parlamentului să decidă dacă cineva este sau nu vinovat. Acest lucru trebuie decis în urma unui proces, aşa cum este normal într-un stat de drept. Tocmai de aceea, cazul Năstase este pentru mine un test de turnesol. În joc se afla credibilitatea României, care depinde de modul în care se doreşte combaterea eficientă a corupţiei la nivel înalt", a mai spus şeful Comisiei pentru Afaceri Europene a Budestagului german.
Gunther Krichbaum a mai avertizat că România ar putea împărtăşi soarta Bulgariei, stat căruia i-au fost îngheţate fonduri SAPARD în valoare de 140 de milioane de euro. "Ar fi cu atât mai dureros pentru România, ca din cauza ineficienţei în combaterea corupţiei, să păţească la fel ca Bulgaria, ţară căreia i-au fost îngheţate săptămâna aceasta fonduri SAPARD în valoare de 140 de milioane de euro. O astfel de măsură ar putea fi dispusă şi în privinţa României dacă aici lupta împotriva corupţiei nu progresează", a mai comentat oficialul german.
Antena3.ro

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close