x close

Băsescu atacă decizia CCR: Abuzul în serviciu nu trebuie să aibă prag de bani, ci de fapte

de A.M.P    |    21 Iun 2017   •   22:17
Băsescu atacă decizia CCR: Abuzul în serviciu nu trebuie să aibă prag de bani, ci de fapte 482 Foto: Agerpres

Traian Băsescu susţine că abuzul în serviciu nu trebuie să aibă un prag privind o sumă de bani, ci fapte, atunci când se încalcă drepturi fundamentale, precum spune Comisia de la Veneţia, scrie Agerpres

"Comisia de la Veneţia recomandă să nu se folosească abuzul în serviciu şi spune negru pe alb, pentru că incriminările de abuz în serviciu de foarte multe ori sunt influenţate politic. (...) Pentru a acuza pe cineva de abuz în serviciu, trebuie stabilit un prag înalt. Şi aici aveţi explicaţia şi de ce Tudorel Toader nu vrea să pună prag, pentru că pe urmă Comisia de la Veneţia explică ce înseamnă prag înalt. (...) Nu un prag valoric", a declarat Traian Băsescu, miercuri, la un post de televiziune.

Traian Băsescu spune că abuzul în serviciu este atunci când se încalcă, spre exemplu, drepturile fundamentale ale românilor, prevăzute în Constituţie. 

"Abuzul în serviciu este facil când vorbeşti despre el de bani. Aici este clar că este o abordare greşită cu prag de bani, este prag de faptă, asta cere Comisia de la Veneţia, să fie un prag înalt la abuzul în serviciu. Cu alte cuvinte, România are un capitol 2 în Constituţie, drepturi fundamentale ale românilor, sunt vreo 40 de articole: dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, dreptul la vot, dreptul la intimitate etc. Când mi le-ai încălcat pe astea, eşti în abuz în serviciu. Deci, asta e interpretarea mea şi pe care o voi susţine", a mai spus fostul preşedinte al României. 

Liderul PMP a afirmat că este de acord cu opinia judecătoarei Livia Stanciu, care a declarat miercuri că CCR se substituie Parlamentului şi reconfigurează reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu. 

CCR consideră că dispoziţiile penale în vigoare cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu "sunt formulate în sens larg şi în termeni vagi", potrivit motivării deciziei prin care a fost soluţionată excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Citeşte mai multe despre:

Traian Basescu abuzul in serviciu
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati