Antena 3 CNN Politică Băsescu: Guvernul să facă publice modalităţile de tranzacţionare a energiei

Băsescu: Guvernul să facă publice modalităţile de tranzacţionare a energiei

Băsescu: Guvernul să facă publice modalităţile de tranzacţionare a energiei
Sursa foto: traian basescu
11 Feb 2009   •   17:21

Am avut câteva discuţii extrem de puternice legate de "băieţii deştepţi" din domeniul energiei, a spus preşedintele Traian Băsescu, în discursul susţinut la depunerea jurământului ministrului de Interne şi vicepremierului Dan Nica.
Ministru pe acea vreme era Varujan Vosganian, aminteşte şefu statului. Mi-a zis că va rezolva problema. Nu s-a rezolvat şi nivelul de tranzacţionare a enegiei din România este un mare mister, spune preşedintele.
Traian Băsescu şi-a exprimat dorinţa ca actualul guvern să facă luminp şi să dea publicităţii modul în care sunt reaizate aceste tranzacţii cu energia din România, iar dacă sunt erori sau încălcări a legilor, să fie îndreptate.
Dacă directorii unor mari companii energetice sunt prin spital şi nu pot răspunde, vă puteţi adresa directorilor adjuncţi. Preşedintele vrea ca şi disputa legată de concesionarea resurselor către Sterling să fie clarificată.
?Am punctele mele de vedere. Nu le voi exprima, dar rog cele două particde din Parlament să dea o soluţie?, chiar dacă acest lucru înseamnă să se recurgă la justiţie.
GUVERNUL SĂ FACĂ PUBLICE MODALITĂŢILE DE TRANZACŢIONARE A ENERGIEI
Despre minorităţi şi UDMR
Şeful statului a atacat şi problema minorităţii maghiare, nemulţumite că nu şi-a găsit locul la guvernare. ?Electoratul maghiar nu trebuie să aibă impresia că dacă UDMR nu e la guveenrare va fi abandonat?, a declarat şeful statului.
Potrivit acestuia, actualul guvern trebuie să demonstreze că poate fi un bun apărător al intereselor minorităţii maghiare.
Preşedintele spune că nu doresşte ca UDMR să discrediteze guvernul pentru că acesta nu afce deosebire între etnicii maghiari şi români.
De autonomie teritorială nu poate fi vorba pentru că România este un stat suverna, unitar, independent.
DREPTURILE MINORITĂŢILOR

Pentru creditarea externă
Traian Băsescu este de acord cu metodele de creditare externă la care România ar putea apela, mai ales din partea Uniunii Europene.
Totuşi, preşedintele aminteşte că, înainte de a contracta un credit care să acopere deficitele de finanţare din zona privată, avem obligaţia să facem tot ceea ce ţine de noi ca băncile-mamă să îşi ducă la îndeplinire obligaţiile asumate în urma proceuslui de privatizare a băncilor din România.
?Este unul din obiectivele pe care trebuie să ni le propunem toţi: să explicăm că guvernul României nu ar trebui să subtituie obligaţiile care deţin acţionariatul majoritar în băncile din ţara noastră?, a declarat preşedintele.
?Din acest punct de vedere, va trebui ca, pentru o întâlnire informală din 1 martie, România să pregătească un punct de vedere foarte consistent pentru a fi susţinut la consiliul informal ce va avea loc la Bruxelles?, a spus Traian Băsescu.
PRO CREDITARE EXTERNĂ

Trusturile de presă discreditează exagerat autoritatea statului român, în ideea că mogulii trebuie respectaţi, fără să ne întrebăm de unde provin banii acestor moguli, FNI sau Crescent, a declarat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul discursului de la investirea lui Nica.
TRUSTURILE DE PRESĂ CONDUSE DE MOGULI DISCREDITEAZĂ STATUL ROMÂN

Fără demnitari numiţi din interes!
Şeful statului român cere actualului guvern să nu facă numiri sub presiunea sau la sugestia unor persoane dinafara politicului sau partidelor, calificând aceste acţiuni ca fiind dăunătoare.
?Au apărut secretari de stat controversţti. Sunt deja doi subiect de dezbatere cu legături în zona petrolieră?, spune preşedintele.
Traian Băsescu a subliniat impotanţa desemnării lui Nica pe postul de vicepremier şi ministru de Interne. ?Desemnarea domnului Nica înseamnă o intrare foarte rapidă în exigenţele funcţiei şi în exigenţele atribuţiunilor ministerului de interne?, a declarat şeful statului.
Acesta speră ca procesul de delegare a activităţilor către administraţia locală va deveni o realitate pentru că procesul de creştere a autonomiei administraţiilor locale să fie accelerat şi să devină o realitate profundă.
FĂRĂ DEMNITARI NUMIŢI PE INTERES

COMUNICATUL ADMINISTRAŢIEI PREZIDENŢIALE (pdf)
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close