Antena 3 CNN Politică Băsescu: Privesc egal drepturile minorităţilor şi înţeleg nevoia de libertate a românilor

Băsescu: Privesc egal drepturile minorităţilor şi înţeleg nevoia de libertate a românilor

Băsescu: Privesc egal drepturile minorităţilor şi înţeleg nevoia de libertate a românilor
23 Oct 2008   •   20:41

Privesc, în mod egal, drepturile tuturor minorităţilor şi înţeleg nevoia de libertate a fiecărui cetăţean român, eu fiind o persoană care îşi permite libertăţi dincolo de ceea ce îmi permite funcţia, a declarat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu omologul maghiar, Solyom Laszlo, de la Miercurea Ciuc. Cei doi şefi de stat au luat parte la un marş simbolic în amintirea victimelor represiunii sovietice din timpul Revoluţiei Maghiare, de la care se împlinesc 52 de ani.
?Prezenţa mea aici reprezintă respectul pentru românii de origine maghiară. Revoluţia în statele Europei de Est a început în Ungaria anului 1956? şi s-a sfârşit la 22 decembrie 1989. Astfel, ?dacă trecutul ne-a legat, ne leagă şi viitorul?, spune preşedintele.
?Dacă vorbim despre Revoluţia Maghiară din 1956, vorbim despre o revoluţie anticomunistă, semnalul pentru toate popoarele din est?, a declarat preşedintele.
?În raportul prin care am condamnat crimele comunismului şi pe care mi l-am asumat şi pe care l-am prezentat Parlamentului român, evenimentele din România din perioada Revoluţiei Maghiare sunt menţionate, iar vitimele acestor evenimente, fie maghiari, fie români, sunt menţionate şi respectate?, a precizat Traian Băsescu.
Revoluţia Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolşevice şi a ocupaţiei sovietice a început la 23 octombrie, printr-o demonstraţie studenţească, ce s-a transformat într-un masacru comis de trupele sovietice la 10-11 noiembrie 1956. Au murit aproape 2.500 de maghiari, 700 de soldaţi ruşi, iar aproape 200,000 de locuitori au părăsit Ungaria spre Occident.
Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close