Antena 3 CNN Politică Borbely: Conceptul de "stat naţional" este perimat. Nu şi cel de "unitar"

Borbely: Conceptul de "stat naţional" este perimat. Nu şi cel de "unitar"

Borbely: Conceptul de "stat naţional" este perimat. Nu şi cel de "unitar"
Sursa foto: Laszlo Borbely
20 Iul 2009   •   16:40

Vicepreşedintele executiv al UDMR Borbely Laszlo a afirmat luni că apreciază drept perimat conceptul de "stat naţional" consfinţit prin Constituţie, dar nu şi cel de "unitar". Liderul udemerist şi-a nuanţat afirmaţiile făcute duminică pe această temă după ce social-democratul Viorel Hrebenciuc a susţinut că maghiarii au votat Constituţia cu art. 1 încorporat.
"Încă din anii '90 am susţinut că acest concept este perimat. Franţa şi alte state care au avut în Constituţie prevederea legată de statul naţional au scos-o. Considerăm că într-o Constituţie modernă conceptul de stat naţional e perimat, într-un stat unde trăiesc mai multe minorităţi. Nu avem probleme cu celelalte concepte din articolul 1 al Constituţiei", a precizat, luni, Borbely, citat de Mediafax.
Borbely a subliniat că maghiarii şi UDMR respectă Constituţia, chiar dacă nu sunt de acord cu unele aspecte.
"Noi respectăm Constituţia, chiar dacă nu suntem de acord cu unele prevederi, precum cele referitoare la ordonanţele de urgenţă şi la unele atribute ale Instituţiei Prefectului. Când se va discuta modificarea Constituţiei, vom avea puncte de vedere legate de ce ar trebui schimbat şi ce ar trebui să fie mai accentuat, spre exemplu noţiunea de descentralizare", a spus Borbely.
Cu doar o zi în urmă, deputatul UDMR declara că formaţiunea sa şi maghiarii au respectat întotdeauna Constituţia României, chiar dacă conceptul de stat naţional unitar este "perimat".
Constituţia României prevede, la articolul 1, că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, iar forma de guvernământ a statului român este republica.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close